SON DAKİKA

Karadeniz keşfiyle doğal gaz üretimi yüzde 113 arttı

Karadeniz keşfiyle doğal gaz üretimi yüzde 113 arttı
expand

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yıllık doğal gaz raporundan derlenen verilere göre, Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz keşfi üretime yansımaya başladı. Bu gelişme ile birlikte, yurt içinde toptan satış lisansı sahibi 8 şirket doğal gaz üretme yetkisine sahip bulunuyor.

2023 yılında, bu şirketler tarafından üretilerek sisteme verilen doğal gaz miktarı, önceki yıla göre yüzde 113 artarak 807,3 milyon metreküpe yükseldi. En fazla üretim yapan şirketler arasında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Thrace Basin Natural Gas Corporation Türkiye ve Park Place Energy Limited öne çıktı. Türkiye’nin doğal gaz üretimi 2019’da 473,9 milyon metreküp, 2020’de 441,3 milyon metreküp, 2021’de 394,4 milyon metreküp ve 2022’de 379,8 milyon metreküp olarak kayıtlara geçmişti.

EPDK raporunda, “Bu artışın önemli bir kısmı Karadeniz Sakarya Gaz Sahasında keşfi yapılan doğal gazın Eylül 2023 itibarıyla üretilerek sisteme verilmeye başlanmasından kaynaklanmıştır.” ifadesine yer verildi.

Lisans sahibi şirketlerce üretilen gazın büyük bir kısmı, 337,8 milyon metreküple Karadeniz gazının ön plana çıktığı Zonguldak’ta üretildi. Zonguldak’ı 243,3 milyon metreküple Tekirdağ, 108,7 milyon metreküple Kırklareli, 55,9 milyon metreküple Düzce ve 55,9 milyon metreküple İstanbul izledi. Üretim yapılan 10 ilde en az doğal gaz katkısının sisteme sunulduğu şehir ise 4 bin metreküple Hatay oldu.

Türkiye’de EPDK’den toptan satış lisansı alan şirketler arasında TPAO, Arar Petrol Ve Gaz Arama Üretim Pazarlama Anonim Şirketi, Park Place Energy Limited, Thrace Basin Natural Gas Corporation Türkiye, Petrogas, Atlı Makina İnşaat Nakliyat Madencilik Turizm Doğal Enerji Kaynakları Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Marsa Turkey B.V. ve Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim Anonim Şirketi yer alıyor.

Geçen yıl üretilen doğal gaz, üretim bölgelerinde bulunan sınai ve ticari kuruluşlara, dağıtım şirketlerine, ithalatçı şirketlere, toptan satış şirketlerine ve kuyu başından sıkıştırılmış doğal gaz lisansı sahibi şirketlere sunuldu.

Yaklaşık 10 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan Sakarya Gaz Sahası’nda üretim yapılan kısım 2 bin 200 kilometrekareden oluşuyor. Toplam sahanın yüzde 25’inde keşif yaparak üretime başlayan Türkiye, bu bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini ve günlük doğal gaz üretiminin Mayıs ayı itibarıyla 5 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, temmuz ayında Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyularında yürütülen sondaj faaliyetleri kapsamında yeni keşif haberlerinin gelmesinin beklendiğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu