SON DAKİKA

İşte malulen emeklilikte şartlar…

KAYNAKEmel Telli | CNN TÜRK

Kanser, epilepsi, parkison. Bu ve diğer hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, malulen emekliliğe tabi hastalıkların listesini güncelledi.

SGK Uzmanı Melis Elmen konuyla ilgili, “Burada rapor oranımız en az yüzde 60 olmalı. 10 hizmet yılı ve bin 800 gün prim günü istenir. Listeye ekstra hastalıklar da eklendi. Kanser, epilepsi, parkinson, beyin tümörü, behçet hastalığı, organ nakli, aids, tüberküloz, siroz, zeka geriliği, şizofren, bipolar, MS, görme kaybı, serebral palsi, uzuv kaybı, demans listeye eklendi. Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden en az yüzde 60 oranında iş göremez raporu alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İşte malulen emeklilikte şartlar...

Ama verilen rapor kimi zaman süreli de olabiliyor. Peki bu şartlarda, erken emekliliğe nasıl başvuru yapılır?

“Süreli olduğunda raporun altında diyor ki bir yıl geçerli yazıyor. Raporu emekliliğe başvurup bitmesine 15 gün kala tekrar aynı oranda rapor alabilirsiniz aylığınız devam eder, alamazsanız aylığınız kesilir.”

Öte yandan çalışan kişi, malulen emekliliğe başvuramaz.

“SGK’ya gidip çalışırken rapor değil de maluliyet tespiti istenir. Yani ben emekliliğe başvurmayacağım öncelikle raporumu görmek istiyorum diyorsunuz. Onlar sizi direkt SGK’ya yönlendiriyorlar ve orada rapor oranınızı görüyorsunuz. Örneğin raporda yüzde 60’ın üzeri çıkmışsa o zaman işten ayrılışınızı gerçekleştirip emekliliğe başvurunuzu yapabiliyorsunuz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu