SON DAKİKA

İsrail’in İran’a saldırı planı sızdı

KAYNAKCNN TÜRK

İsrail’in İran’a yapacağı saldırıya dair ABD’nin değerlendirmelerinin yer aldığı çok gizli belgeler internete sızdırıldı.

ABD’de istihbarat krizi çıktı. Belgelerde İsrail’in İran’a yanıt olarak askeri varlıklarını hareket ettirdiğini gösteren uydu görüntülerinin bulunduğu söyleniyor.

İsrailin İrana saldırı planı sızdı

İddiaya göre iki belge ABD Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı ve Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’e atfedilmiş gibi görünüyor ve cuma günü İran yanlısı bir Telegram hesabında yayınlandı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da gizli belgelerin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını doğruladı. “Sızıntı çok endişe verici. Bazı ciddi iddialar var, devam eden bir soruşturma var ve birkaç saat içinde bununla ilgili bir brifing alacağım.”

İsrailin İrana saldırı planı sızdı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da belgelerle ilgili sızıntıdan haberdar olduğunu bir açıklama ile doğruladı.

Eski bir Amerikan istihbarat yetkilisi, BBC’ye yaptığı açıklamada, sızıntının muhtemelen İsrail’in planlanan misillemesinin boyutunu ortaya çıkarma, hatta onu engelleme girişimi olduğunu söyledi.

İsrailin İrana saldırı planı sızdı

Yetkililer, Associated Press’e sızıntının bir ABD ajanı tarafından kasıtlı olarak sızdırılıp sızdırılmadığını veya muhtemelen bilgisayar korsanlığı yoluyla çalınıp çalınmadığını araştırdığını söyledi.

Her iki belgenin de 15-16 Ekim tarihlerinde elde edilen uydu bilgilerine dayandığı anlaşılıyor. Belgelerde İsrail Hava Kuvvetleri’nin üslerinde son zamanlarda gerçekleştirilen ve İran’a saldırı amaçlı olduğu değerlendirilen bazı saldırı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejilerinin detaylı olarak anlatıldığı belirtiliyor.

İsrailin İrana saldırı planı sızdı

Belgelerin ayrıca, İsrail ordusunun bu hafta İran’a saldırı hazırlıkları kapsamında savaş uçakları, insansız hava araçları ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığına işaret ettiği kaydediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu