SON DAKİKA

İsrail İran’da ‘şahlık’ mı istiyor?

KAYNAKCNN TÜRK

1979’daki İslam Devrimi sonrası sürgüne gönderilen İran’ın son şahı Rıza Pehlevi’den, İran’daki rejim değişikliğinin bölgeye zarar vermeyeceğine yönelik açıklama geldi. Pehlevi’nin bu açıklamaları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Asil Fars halkı, rejiminiz sizi uçuruma sürüklüyor” sözlerine destek olarak yorumlandı.

 Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer;

–          “Rıza kurduğu internet sitesi yaptığı, açıklamalar noktasında sanki batıda bir oyun kuruluyor. O da müstakbel bir aday gibi. Vurguları çok enteresan. ‘Demokratik, laik bir İran kurulana kadar mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Demokratik bir seçim olana kadar mücadelemden vazgeçmeyeceğim’ şeklinde. Kendisinin başında olacağı bir anayasal monarşiye, belki Pehlevi ailesinin son görevini tamamlayacağı bir geçiş sürecine liderlik yapmak ister gibi”

İSRAİL, SÜRGÜNDEKİ ŞAHI KULLANARAK İRAN’DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE YÖNELİK DARBE Mİ PLANLIYOR?

Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer;

–          “Özellikle Netenyahu’nun bu açıklaması açıkçası, açıkça bir devletin rejimin sistemine müdahale edilmesine çağırması daha önce örneği görülmüş bir şey değil”

Dr. Hazal Vural Jane;

–          “Bu uzun vadeli bir plan ve Tahran ve Tel Aviv’in şu anda somut güç üzerinde karşılaşma halinde olduklarını görüyoruz. Artık sert güçte birbirilerine konvansiyonel anlamda müdahale ettikleri, gözle görülür bir şekilde vurdukları bir dönemdeyiz. Peki bu ambargo ve yaptırımlar 45 yıl boyunca başta ABD tarafından İran halkının omuzlarına neden uygulanmıştı? Bu kadar petrol ve gaz zenginliği rağmen, İran’ın ekonomik açıdan daha iyi günlere ulaşmasına engel olmak ve içeride rejimi sıkıştırmak için. Netanyahu’nun mesajı çok rahatsız edici bir şey. Diğer devletlerin iç işlerine bu şekilde bir devletin açıktan müdahale edebiliyor olması çok ilginç.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu