SON DAKİKA

İsrail, İran gerilimi brent petrol fiyatlarına nasıl yansıdı? (9 Ekim 2024)

İsrail, İran gerilimi brent petrol fiyatlarına nasıl yansıdı (9 Ekim 2024)
expand

Petrol fiyatlarındaki artışta, Orta Doğu’daki çatışmaların devam etmesi ve ABD ekonomisindeki olumlu gelişmeler etkili oldu. Özellikle hidrokarbon kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerdeki gerilim fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu.

Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah’la çatışmalarını sürdüren İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney şehirleri, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlemişti. Hizbullah’ın ateşkes arayışında olduğuna dair gelen haberler, dün petrol fiyatlarında yüzde 4’ün üzerinde bir düşüşe neden oldu; ancak yeni işlem gününde bu kayıpların bir kısmı geri alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah’ın ateşkes çağrısının, son haftalarda İsrail saldırılarının etkisiyle güç kaybetmesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Ancak bu çağrının tam olarak neleri kapsadığının netleşmediğini ifade etti.

ABD’de resesyona girmeden enflasyonun hedeflenen seviyelere düşürülebileceğine dair iyimserlik sürerken, uzmanlar yarın açıklanacak enflasyon verilerini bekliyor. Bu veriler, ekonomik hareketliliği anlamak ve ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapma ihtimalini değerlendirmek açısından önemli.

Analistler, enflasyon verilerinin ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapıp yapamayacağı konusunda ipuçları verebileceğini ifade etti. Ayrıca, bugün açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının, gelecek döneme yönelik politikalara dair olası sinyaller içermesi bekleniyor.

İsrail, İran gerilimi brent petrol fiyatlarına nasıl yansıdı (9 Ekim 2024)

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda 25’er baz puanlık toplamda 50 baz puan indirim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer yandan, ABD ham petrol stoklarının beklenenden fazla artması fiyatlardaki yükselişi sınırlıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü, ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 10 milyon 900 bin varil artış gösterdiğini öngördü. Piyasa beklentisi ise 1 milyon 950 bin varil artış yönündeydi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi ise gün içerisinde resmi stok verilerini açıklayacak.

Teknik açıdan Brent petrolde 80,29 ile 83,11 dolar aralığı direnç, 75,52 ile 73,57 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak takip ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu