SON DAKİKA

İran’dan direniş açıklaması: “İsrail’e karşı bir olacağız”

KAYNAKCNN TÜRK

“Direniş Eksenindeki tüm grup ve ülkelere desteğimiz değişmez bir ilkedir ve bu temel politikamızı mutlaka sürdüreceğiz. Lübnan halkını, Gazze başta olmak üzere Filistin’in mazlum halkını, Yemen’deki veya İslam dünyasının herhangi bir yerindeki halkları, özellikle Direniş Ekseninde desteklemeye devam edeceğiz.” İran’ın yeni Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bölge ülkelerindeki nüfuzunu devam ettireceğini böyle dile getirdi.

İran’dan direniş açıklaması: İsraile karşı bir olacağız

Suriye ve Lübnanlı mevkidaşları ile telefonda görüşen Arakçi, İsrail’e karşı bir olacaklarının altını çizdi.

İran; Filistin’de Hamas’a, Lübnan’da Hizbullah’a, Yemen’de Husiler’e, Irak’ta da Şii gruplara destek veriyor.

İranlı Bakan Amerika’ya da mesaj yolladı: “ABD ile düşmanlıkları veya gerginlikleri ortadan kaldırmaya çalışmıyoruz çünkü mevcut gerginliklerin ve düşmanlıkların çoğu iki ülke arasındaki temel farklılıklardan kaynaklanıyor. Ve aslında bu farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışmanın hiçbir faydası yok. Yapmamız gereken şey düşmanlığı ve gerginlikleri yönetmek.”

Dışişleri Bakanı Arakçi, İran ile Batı arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya da değindi. Yeni müzakerelerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

İran’dan direniş açıklaması: İsraile karşı bir olacağız

“Kapsamlı eylem planı veya İran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma bir rehber veya referans olarak kullanılabilir ancak olduğu gibi uygulanamaz. Yeni müzakerelerin oluşturulması gerekiyor. Elbette Avrupa’da durum zor, ABD’de ise seçimlerle meşguller. Kolay bir iş olmayacak ama elimizden geleni yapacağız.”

İran’ın yeni Dışişleri Bakanı aynı zamanda Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de telefonda görüştü.

Arakçi, telefon görüşmesinde, diyalog çağrısında bulunarak İran’ın AB ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu