SON DAKİKA

İngiltere’de sokaklar neden karıştı? İngiliz sosyolog CNN TÜRK’e protestoları yorumladı

İngiltere, geçtiğimiz günlerde başlayan aşırı sağcıların şiddet eylemlerini konuşuyor.

Ülkedeki süreci, farklı şehirlerde gerçekleşen eylemlerin nedenini Londra Üniversitesi’nden Stephanie Alice Baker CNN TÜRK’e anlattı.

“Bu, İngiltere’nin güneyinde bulunan Southport’ta meydana gelen bir olayla başladı. Yani birçok söylenti vardı ve bunların çoğu doğru değildi. Fail aslında Galler’in başkenti olan Cardiff’ten bir İngiliz vatandaşıydı. Ebeveynleri Ruanda’lıydı. Bu arada, ülke çapında bir dizi protesto gerçekleşti. Ve bu protestocuların birçoğu sonunda isyanlara katıldı, çoğu şiddet eylemlerine katıldı.”

“Popülist politikaları, aşırı sağcı grupları veya komplo teorilerini inceleyen herkes, yüzeyin altında kaynayan bu gerilimlerin farkında olurdu. Bence insanlar hükümete daha fazla güven duysaydı, popülizmin yükselişi bir ölçüde azalırdı. Bazı koşullar göçmenleri bunun günah keçisi yaptı.”

Hükümetin çok yeni olduğuna vurgu yapan İngiliz sosyolog, yine de önlemlerin alındığını dile getirdi.

“Gerçekten sert bir duruş sergilediler ve bu bir dereceye kadar şiddeti caydıracak çünkü başkalarına zarar verenlere karşı oldukça katı ve sert önlemler almak için kullanabilecekleri bir dizi acil durum yetkileri var. Bence bu, bu eylemlerden kaynaklanan şiddetin kapsamını bir dereceye kadar azaltıyor.”

Şiddet içeren protestolarda sosyal medyanın büyük bir rolü olduğunu da vurgulayan Baker, X platformunun sahibi Elon Musk’ın paylaşımlarını da değerlendirdi.

 “Musk gibi birinin sorunu, çevrimiçi olarak neredeyse bir tarikat gibi takipçi kitlesine sahip olması açısından çok güçlü bir figür olması ve kendisine saldırıldığında onu savunan ve onu neredeyse vizyon sahibi biri olarak gören, genellikle silahşörler olarak adlandırılan bir hayran ve destekçi ordusuna sahip olmasıdır. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu