SON DAKİKA

İLKLERİN KADINI! Kamala Harris kimdir?

KAYNAKCNN TÜRK

HİNDİSTAN KÖKENLİ ANNE JAMAİKALI BABANIN ABD’Lİ KIZI

Kamala Harris ya da tam ismiyle “Kamala Devi Harris”. Hindistan kökenli bir anne ve Jamaikalı bir babanın ABD’li kızı. İsminin “Kamala” şeklinde değil; “Komma la” şeklinde telaffuz edilmesini istiyor. Çünkü bu, annesinin ülkesinde önemli bir sembol olan lotus çiçeği anlamına geliyor.

20 Ekim 1964’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde dünyaya gelen Harris, çok kültürlü bir toplumda yaşadı. Annesi okumaya ve öğrenmeye önem veren bir kadındı. Babası da annesinden farksız değildi. Çünkü her ikisi de iyi bir eğitim almak için yurtlarından ayrılıp ABD’ye yerleşmişti.

İLKLERİN KADINI Kamala Harris kimdir

SİYASETTEN SAVCILIĞA YOLCULUK

Kamala Harris, “Tutunduğumuz Gerçekler” isimli anı kitabında, anne ve babasının çok aşık olduğunu ancak daha sonra boşandığını söylüyor. Harris, anı kitabının sayfalarında annesinin onun için bir idol olduğunu da vurguluyor. Hatta annesinin sürekli Harris ve kardeşi Maya’ya “siyah ve Hint” oldukları için gurur duymaları gerektiğini yazmıştı.

Harris de annesinin öğreti ve tavsiyelerini gerçekten dinlemiş olmalı ki, başkent Washington’daki Howard Üniversitesi’ne girdi ve Siyasi Bilimler bölümü okudu.

İLKLERİN KADINI Kamala Harris kimdir

Üniversiteyi bitiren Kamala, Kaliforniya Üniversitesi’nde hukuk dersleri aldı ve kariyerini bir “savcı” olarak şekillendirmek istedi. Başarı ile hukuk derslerini veren Kamala, 3 yıl Kaliforniya’nın Oakland ilçesinde Bölge Savcı Yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra ise San Francisco Bölge Savcısı seçildi.

Ve Harris’in hayatındaki ilkler başladı. 2011’de ilk kadın, ilk Amerika-Asyalı siyah kadın olarak Kaliforniya’nın Başsavcısı seçildi. Ve tarih 2014’ü gösterdiğinde eşi Doug Emhoff ile dünya evine girdi. Harris, anı kitabında evliliğini, “Doug’tan sonrası” olarak tanımlıyor. Kamala, Doug ile evlenerek siyasi kimliğinin yanı sıra bir anne oldu. Eşinin çocuklarına annelik yaptı.

İLKLERİN KADINI Kamala Harris kimdir

Ve bir yıl sonra… 2015’te ABD Senatosu için kampanya başlattı. Hem eski Başkan Barack Obama hem de o dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harris’in Kaliforniya Senatörlüğü adaylığını destekledi. Ve Kamala Bölge Savcı Yardımcılığından, Demokrat Parti’nin bir üyesi olarak ABD Senatörlüğüne uzanmış oldu.

İLKLERİN KADINI: KAMALA HARRIS

2020 ABD Seçimleri… Kamala Harris, başkanlık seçimlerinde aday olmak için kampanya yürüttü ama kısa bir süre sonra adaylıktan çekildiğini duyurdu. Seçimi kazanan Joe Biden, Kamala Harris’i Başkan Yardımcısı olarak seçti. Böylelikle Harris, Beyaz Saray’a girmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk kadın, ilk siyah kadın ve ilk Asya kökenli kadın Başkan Yardımcısı oldu.

İLKLERİN KADINI Kamala Harris kimdir

Göreve geldiğinde bir sonraki başkanlık seçimlerinde partisinden aday olacağı söyleniyordu ama Biden ilerleyen yaşına rağmen ikinci dönem için aday oldu.

Haziran ayında Biden’ın, Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump ile münazarasında zayıf bir performans sergilemesi süreci değiştirdi. Biden adaylıktan çekildi ve Kamala Harris başkan adayı oldu. Bu yolda da kendine yardımcı olarak Tim Walz’u seçti.

İLKLERİN KADINI Kamala Harris kimdir

Kamala Harris başkan seçildiği takdirde tıpkı başkan yardımcılığındaki gibi Amerikan tarihinde birden fazla ilke imza atacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu