SON DAKİKA

Hizbullah’ın 2. siparişi mi patladı? NEDEN?

KAYNAKCNN TÜRK

Amerikalı Yakın Doğu Uzmanı Hanin Hadar’a göre ilk çağrı cihazlarını kimi Hizbullah üyeleri kullandı. İkinci teslimatta İsrail harekete geçti. Bir noktada cihazları aldılar, patlayıcıyı içine yerleştirdiler ama İsrail neden böyle bir saldırı planı yaptı?

–          “Liderleri cep telefonlarının ele geçirildiğini, İsrail’in tüm telefon şebekesine erişimi olduğunu, hangi Hizbullah üyesi veya komutanına ait olduğunu bildiklerini, buna bağlı suikastların çok yüksek bir sıklıkta gerçekleştiğini fark etti. Bu yüzden, Hizbullah daha ilkel, daha temel iletişim araçlarına geri dönmeye karar verdi. Herkese ‘size yeni çağrı cihazları aldık’ dediler. Patlayan cihazlar, herkese verilen yeni cihazlardı, yeni teslimattı. İsrail istihbaratına maruz kaldıklarını öğrendikten sonra tekrar verdikleri teslimat”

–          “Bu ölçekte, bu genişlikte bir saldırı, İsrail’in Hizbullah’ı ya meseleyi ileri taşıması ya da kendisi bir savaş başlatması için tuzağa düşürdüğünü gösteriyor. Demek istediğim, tam anlamıyla bir çatışma başlatmanın, Hizbullah’ın savaş alanındaki tüm savaş gücünün yüzde onunu, yirmisini almaktan ve komuta, kontrol ve iletişim altyapısını yok etmekten daha iyi bir yolu yoktur”

–          “Senaryolardan biri, bu sadece bir başlangıç, Hizbullah’ın iletişim ağını bozmak, Lübnan’da çok daha büyük bir askeri operasyonun başlangıcı olabilir. Hizbullah üyeleri birbiriyle iletişim kuramadığı zaman İsraillilerin Lübnan’daki operasyonları kazanma veya genişletme şansının daha yüksek olur”

Uzmanlara göre iki seçenek de olası ancak kesin olan şu ki Hizbullah elindeki çok büyük bir gücü kaybetti.

–          “Eğer büyük bir çatışmanın eşiğindeysek, Hizbullah örgütünde yukarıdan aşağıya iletişim kurabilme kabiliyeti muazzam bir zorlukla karşı karşıya kalacak”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu