Güneş fırtınası ne zaman olacak? Güneş fırtınası etkileri neler? NASA uyardı!
NASA tarafından “koronal delik” olarak adlandırılan kara lekenin ikincisinin görülmesiyle birlikte Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden uyarılar gelmeye başladı. Koronal delik adı verilen delikten gaz halindeki maddenin akması ve yarattığı güneş rüzgarı akımının beirtilen tarihte Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Güneş üzerinde yaşanan patlamalar sonucunda yayılan püskürtüler sonucunda, yeryüzünde GPS ve benzeri iletişim ağları olumsuz yönde etkilenmektedir.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya’nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.
GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ NELER?
Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya’daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.
Güneş fırtınaları zayıftan güçlüğe göre beş aşamada sınıflandırıyor. Araştırmacılara göre bu hafta Dünya’yı etkileyecek olan da 2. veya 3. sınıf olarak zayıf olanlardan biri olacak; bu nedenle Dünya’daki uydular ve teknolojiler üzerinde düşük bir etkiye sahip olacak. Parçacıkların atmosferimizdeki gazlarla etkileşime girerek gökyüzünde Kuzey ışıkları olarak da bilinen auroralar yaratması bekleniyor.
GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN?
ABD’li bilim insanları ikinci kez kara leke gözlemledi. 23 Mart tarihinde de karşı karşıya kalınan doğa olayıyla ilgili araştırmalar başladı. Güneş atmosferinde koronal delik olarak bilinen boşluk, 31 Mart Cuma günü dünyaya doğru güneş fırtınası başlatacak. Uzmanlar 1 Nisan tarihine işaret ediyor.