SON DAKİKA

Goldman Sachs’tan petrol analizi

Goldman Sachstan petrol analizi
expand

Goldman Sachs, Kasım ayında ABD başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın, gelecek yıl yerel petrol arzını önemli ölçüde artırmak için sınırlı araçlara sahip olacağını söyledi. Banka, yayınladığı yatırımcı notunda, ABD’nin stratejik petrol rezerv stoklarının düşük olduğunu ve düzenleyici gevşemenin yalnızca ABD’nin uzun vadeli arzını önemli ölçüde artırabileceğini belirtti.

Goldman Sachs, gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) trend benzeri büyüme ve istikrarlı petrol talebinin yanı sıra OPEC+’nın piyasayı dengelemesi varsayımıyla Brent fiyatlarının 2025 yılında 75 ila 90 dolar arasında değişmesini bekliyor. “Ticaret politikası konusunda çok fazla belirsizlik olsa da, ABD’nin ham petrol ithalatına gümrük vergisi uygulaması pek olası görünmüyor” değerlendirmesini yapan Goldman Sachs, ABD’nin mal ithalatına %10’luk genel bir gümrük vergisi uyguladığı bir senaryoda, zayıf talep ve GSYH’nin bir sonucu olarak petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına 11 dolara kadar düşebileceğini öngörüyor.

Ancak banka, Fed’in daha yüksek bir çekirdek enflasyon oranı nedeniyle faiz indirimlerini 2025’in ötesine ertelemesi durumunda tarifelerin petrol fiyatlarını 19 dolara kadar etkileyebileceğini ve Brent’in 81 dolarlık mevcut tahminle karşılaştırıldığında 2025’in dördüncü çeyreğinde 62 dolar olacağını belirtti.

YÜKSEK ENFLASYONUN PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

Yüksek çekirdek enflasyon, tüketici harcamalarının azalmasına neden olur. Tüketicilerin satın alma gücünün azalması, petrol ve benzin gibi enerji ürünlerine olan talebi düşürür, bu da petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılar. Ayrıca, yüksek çekirdek enflasyon, merkez bankalarını faiz oranlarını artırmaya zorlar. Yüksek faiz oranları ekonomik büyümeyi yavaşlatır, bu da enerji talebini azaltır ve petrol fiyatlarını düşürür.

Yüksek enflasyon dönemlerinde yatırımcılar, daha güvenli ve sabit getiri sağlayan varlıklara yönelir. Petrol gibi emtialar yerine tahvil ve mevduat gibi varlıklara yatırım yapılması, petrol fiyatlarını aşağı çekebilir. Ayrıca, enflasyon, petrol üretim maliyetlerini artırabilir. Ancak talep düşükse, bu maliyet artışları fiyatlara tam olarak yansımayabilir, bu da kar marjlarının daralmasına ve fiyatların baskılanmasına neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu