SON DAKİKA

Geçmeyen ağız kokusunun nedeni bu hastalıklar olabilir! Karaciğer yetmezliğinden diyabete… İşte o 9 hastalık

Normal fizyolojik durumlar olan idrar, dışkılama, terleme gibi vücut eylemlerinde oluşan olağan dışı belirtiler gibi nefesimizdeki kokunun da sağlığımız hakkında direkt ipucu verdiğini belirten Prof. Dr. Yaprak, şunları söyledi:

“Vücuttaki katabolizma sırasında endojen uçucu organik bileşikler üretilir. Nefesimizde 70 farklı çeşit endojen uçucu organik bileşik saptanmıştır. Bunlara örnek olarak hidrokarbonlar, alkoller, ketonlar, aseton ve aldehitler verilebilir. Bu gazlar dokulardan ve organlardan kan dolaşımına geçer ve sonuçta akciğerlerde değiş tokuş edilir ve nefesle dışarı verilir. Nefesdeki uçucu organik bileşikler vücudun metabolizmasıyla doğrudan ilişkili olan biyobelirteçlerdir.”

ÖNCE DİŞÇİYE GİDİN

Ağız kokusuna genellikle dişlerde bulunan bakteriler ve dildeki kalıntıların neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaprak, “Bu nedenle, ağız kokusu vakalarının çoğunun kötü ağız hijyeni, diş eti iltihabı ve periodontit gibi diş eti hastalıkları ve tükürük bezlerinin ağzınızı nemli tutmaya yetecek kadar tükürük üretemediği bir durum olan ağız kuruluğu ile ilişkili olması şaşırtıcı değildir. Diş hekimine yapılacak bir ziyaret periodontal hastalığın dışlanmasına ve ağız kokusuna katkıda bulunabilecek herhangi bir ağız probleminin belirlenmesine yardımcı olabilir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu