SON DAKİKA

Fransa’ya ilk Atatürk büstü! 10 yıllık mücadele…

KAYNAKCNN TÜRK

PARİS TRABZONLULAR DERNEĞİ 10 YILDIR MÜCADELE EDİYOR

Dünyanın birçok ülkesinde büstü ya da heykeli var. Küba’nın başkenti Havana’daki en meşhur olanlardan. Ancak Fransa’da bir tane bile heykeli yoktu, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü.

Fransaya ilk Atatürk büstü 10 yıllık mücadele...

Paris Trabzonlular Derneği harekete geçti. 26 Ekim tarihinde törenle Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Épinay-sur-Seine banliyösüne dikilecek. Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen önce Épinay kentine dikilecek olan büst, Fransa’daki ilk Atatürk büstü olacak. Lyon, Strasbourg ve Paris’te pek çok kişi ve kuruluş yıllardır bunu denedi ancak, Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumur bunu başaran ilk isim oldu;

Bülent Cumur: “Atatürk büstümüz derneğimizin bahçesinde. Trabzonlu heykeltıraş Suphi Ertuğrul tarafından hazırlanıyor. İzni Épinay-sur-Seine Belediyesi’nden aldık. Yaklaşık 10 yılın mücadelesi sonunda, 26 Ekim’de, Cumhuriyet Bayramı öncesinde, saat 14.00’de açacağız.” dedi.

“BİZİM OLDUĞUMUZ YERDE ATATÜRK OLMALI”

Bülent Cumur, projenin kabul edilmesi için 10 yıl boyunca büyük zorlukları aştıklarını anlattı;

Fransaya ilk Atatürk büstü 10 yıllık mücadele...

“Atatürk bizim kurucu önderimizdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim olmazsa olmazımızdır. Dolayısıyla bizim olduğumuz yerde Atatürk’ün olması lazım. Ben burada bunun eksiğini çok gördüm ve bu vesileyle Atatürk büstünün açılması için çok mücadele ettim. “Épinay Belediye Başkanımı geçen hafta Trabzon’a götürdüm, ilk kez Türkiye’ye gidiyor. Kafasındaki Türkiye ve Trabzon imajı tümüyle değişti. Bundan sonra tekrar tekrar gideceğiz artık.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu