SON DAKİKA

Faiz indirimi ne zaman gelir? Ekonomistler CNN TÜRK’te yanıtladı

KAYNAKCNN TÜRK

VATANDAŞ ENFLASYONDAKİ İYİLEŞMEYİ NE ZAMAN HİSSEDECEK? 

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram:

Merkez Bankası aylık enflasyondaki düşüşü net olarak görmek istiyor. Biz gıda fiyatlarının negatife döndüğünü gördük. Ağustos ayındaki gıda fiyatlarındaki düşüşü sonraki aylarda görebilecek miyiz? Merkez Bankası ihtiyatlı davrandı. Vatandaşta enflasyonun düşeceği algısı oluşmaya başlamış durumda. 12 ay sonrası enflasyon anketi yüzde 28 iken yüzde 27’ye düştü. 

Faiz indirimi ne zaman gelir Ekonomistler CNN TÜRKte yanıtladı

Vatandaşlar neden beklentilerini iyileştirmeye başladı? Asgari ücretin artırılmaması belirgin oldu. Ücretlerdeki fiyat artışlarının enflasyona katkısı cüzidir. Ara dönemde refah payı artışı olmadan emeklilere zam yapıldı. Biz ana eğilimdeki iyileşmeyi kasım ayı itibarıyla göreceğiz. 

YIL SONU FAİZ BEKLENTİSİ NE? 

Gelecek ay da Merkez Bankası faizi sabit tutacaktır. Belki yılın son ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gelebilir.

PROF. DR. ABDULKADİR DEVELİ: TL’Yİ DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRİYOR 

Prof. Dr. Abdulkadir Develi:

Fed’in faiz indirimi kararı sonrası Merkez Bankası’nda gevşeme olur mu diye merak ediyorduk, şu anda ihtiyatlı duruş devam ediyor. Sıkı para politikası enflasyonla mücadelede belli bir noktaya gelinceye kadar devam edecek. 

Faiz indirimi ne zaman gelir Ekonomistler CNN TÜRKte yanıtladı

Şu an enflasyonla mücadele devam ediyor. Talepte bir soğuma söz konusu. Kredi kartı harcamalarında yatay bir seyir vardı, burada bir iyileşme var. Uygulanan para politikası TL’yi daha güçlü hale getiriyor. TL’nin üzerindeki kur baskısı azalmış vaziyette. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir patikaya gidiyoruz. 

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN GELİR? 

Hala şahin mesajlar var, birinci öncelik enflasyonla mücadele. Belki yıl sonuna doğru aralık, ocak ayında biz faiz indirimini konuşmaya başlayacağız. Şu an erken. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir sürece giriliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu