YAŞAM

Ezan Okunurken Ne Denir? Ezan Okunurken Okunacak Dualar…

Ezan Okunurken Ne Denir? Ezan Okunurken Okunacak Dualar...

Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir. Ondan başka İlah yoktur ve yine Şehadet Ederim ki Hz Muhammed SAV onun Resulü ve Elçisidir.

Ezan Okunurken Okunacak Dualar…

Ezan okunurken yapılacak olan Kuran-ı Kerim içerisinde çeşitli ayetler içerisinde işaret edilmiştir. Namaz bir Müslüman’ın kılması farz olan ibadetler arasında yer almaktadır. Buna Göre ezan ise vakit namazın zamanın geldiği işaret etmektedir. Bir Müslüman ezanın okunmaya başlamasıyla Öncelikle Besmele çekmelidir.

Bismillahirrahmanirrahim Yani Esirgeyene ve bağışlayan Allah’ın adıyla dedikten sonra salavat getirilmelidir. Salavat Allah’ı zikretmek olarak tanımlanmaktadır. La havle ve la illah billah aliyul azim yani Allah’ın İradesi tüm kainatın üzerindedir. Tüm güç ve bilinmeyenler Olacaklar Ancak Allah’ın İradesi ve gücüyle mümkündür. Tekrar yapılması uygun olacaktır.

Ezan Bittikten Sonra Hangi Dua okunmalıdır?

Ezan bittikten sonra ezan duası okunması uygun olacaktır. Buna göre Allahümme ranne hazihi davetit tammeh ves salati kalimeh ati Muhammeden vesilete vel fadiyete veb ashu mekamen mahmuden ellezi meadteh inneke la tuhliful miad olarak duası gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Ezan Okunurken Ne Denir Ezan Okunurken Okunacak Dualar...Ezan Devam Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ezan okunması esnasında saygılı davranmak elbette oldukça önemlidir. Çünkü Allah kullarını kendi huzuruna davet etmektedir. Bu bağlamda günlük rutin işler yapılırken ezan duyulmaya başlanması halinde belirtilen duaların edilmesi ve Kelime-i Şehadet getirilmesi uygun olacaktır. Bunun dışında ezan sadece beş vakit namaz davetleri için okunmaktadır.

Cenaze namazı, Cuma namazı, Bayram namazı, vitir namazı, teravih namazların da ezan okunmamaktadır. Beş vakit namaz okunan ezanın hayırlı hikmetleri ve ezan okunurken edilen duaların sevapları bulunmaktadır.

Öncelikle ezan Ruha dokunmakta ve namaz kılmaya başlarken iç temizliğin ve saflığın güzelliği ve Allaha olan şükranlarını sunmak daha özel ve samimi olarak gerçekleşmektedir. Bu bağlamda ezanı saygı çerçevesinde dinlemek ve Feyz alarak samimi dualar ile namaza durmak konusunda oldukça önem arz etmektedir.

Ezan okunurken dikkat edilen diğer bir nokta ise ezan her yerde okunabilir. Herhangi bir kısıtlaması bulunmamaktadır. Sadece Camii de ezan okunur diye bir kural bulunmamaktadır. Ezan özellikle kamet getirirken camilerde bu kısımları müezzin uzatarak okumaktadır. Namaza geç kalan cemaatin toplanmasına yardımcı olmak adına yapılan bir uygulama olarak bilinmektedir.

Yeni doğan çocukların isimleri verilirken ezan okunur ve sağ ve sol kulaklarına isimi tekrar edilir. Bu kısımda yine ezan sonra dua etmek uygun olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu