Ev sahibi ve kiracı hakları: Satılan evden hava parası alabilir mi?
Gayrimenkul Danışmanı Sühran Aras konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;
“Özellikle kiracılarımızın haklarını ve ev sahiplerinin haklarını bilmeleri çok önemli. Kiracıların kontratları beş yılı doldurmadıysa temmuz ayı itibariyle hükümetin aldığı bir karar çerçevesinde kira artışları yüzde 25 oranında gerçekleştirilecekti. Ama şahsen ben bu temmuz ile birlikte bu rayiçin yüzde 25 artışın kaldırılacağını düşünüyorum. Çünkü bu son bir yıldır ciddi sıkıntılara neden oldu.
5-10 yıl aralığında kirayı rayiçe getirme oranlama söz konusuydu. Ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. 3-4 bin TL’ye oturan kiracılarımızdan ev sahiplerimiz bir anda 15-20 bin bandında kira istediler ve özellikle icralık ve mahkemeler durumları 5 ve 10 yıl arasında olan kira kontratı olan kiracılar yaşadı.
10 yılını dolduran kiracılar ise ev sahibi karşısında çok bir şansları yok. Çünkü ev sahiplerinin otomatik olarak çıkartma hakkı doğuyor. Kiracılar bu konuda ciddi mağduriyetler yaşadılar. Çünkü çıkma talebi gerçekleştirildi.
Ev sahipleri ise kiracıların kontratları özellikle 5 yılını doldurmadıysa yüzde 25’lik bir artış enflasyonun çok altında kaldı. Yeni yapılan kontratlarda ev sahipleri özellikle tahliye taahhüttü istemeye başladılar. Ev sahibinin istediği bir zaman içerisinde evi boşalttırma hakkı doğuyor. Buda tabi ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi zedeleyen bir unsur. Çünkü kiracılar bu tahliye taahhütünü vermek istemiyorlar.
Pek çok ev sahibi bu kira nedeniyle oluşan anlaşmazlıklar nedeniyle evlerini satışa veriyorlar. Ev sahipleri şu şekilde mağdur oluyor; içerisinde kiracısı olan bir gayrimenkulün yeni alıcısı böyle bir gayrimenkulü talep etmiyor.
Çünkü alıcısı ev içerisinden çıkartamayacağını biliyor. Kirayı yükseltme şansı var. Kirayı yine de rayiç oranlarına getiremiyor. Dolayısıyla alıcı bir şekilde kendisine cazip bir tarafı olması gerekir diye düşünüyor. Bu durum fiyatları etkiliyor.
Satıcı tarafı evini satmak için rayiçin biraz altındaki rakamlara evet demek zorunda kalıyor. Kiracılarda bir şekilde haklı. Çünkü çıktıkları zaman ödedikleri kira miktarıyla yeni bir ev bulamayabilirler.”