EKONOMİ

‘Enflasyon yıl sonu yüzde 38’e iner’

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yapan Karahan, yurt içi talepte yavaşlama olduğunu belirterek, “Çeyreklik bazda kartla yapılan harcamaların artış oranında nisan-mayıs döneminde belirgin bir yavaşlama gözlenmektedir” bilgisini verdi. Enflasyona en yüksek katkıyı hizmet sektörünün yaptığını ifade eden Karahan, başta kırmızı et olmak üzere, gıda fiyatlarındaki artışların, lokanta-otel fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin önemli bir bileşeni de kiralardır. Enflasyondan korunma saiki ile artan talep ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizlikleri konut fiyatlarında yüksek oranlı artışlara sebep olmuştu. Söz konusu gelişmelerin etkileri, kiralara gecikmeli ve belirgin bir şekilde yansımaktadır. Parasal sıkılaştırma sonrasında ise konut fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde yavaşlamıştır. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici enflasyonundaki eğilimin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın, ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz” diye konuştu. Karahan, dayanıklı tüketim mallarında da fiyat artışlarının yavaşlamasını beklediklerini kaydetti.

Son 9 ayda TL mevduat payı yüzde 32’den yüzde 48’e yükseldi

TL mevduat ve KKM için uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdıklarını anımsatan Karahan, “Bu düzenlemeyle, piyasadan ilave 550 milyar TL olmak üzere toplam 1,5 trilyon TL’den fazla likidite çektik” dedi. Döviz mevduattan TL’ye geçişin hızlandığını ifade eden Karahan, “Nisandan itibaren TL mevduat 1,3 trilyon TL artarken, parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduat ve KKM, sırasıyla 16,2 milyar dolar ve 117 milyar TL azalmıştır. Son 9 ayda TL mevduat payı yüzde 32’den yüzde 48’e yükselirken, KKM payı yüzde 26’dan yüzde 13,4’e gerilemiştir” bilgisini verdi. Mevcut politikaların, Türkiye’ye yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin 260 baz puana gerilemesini sağladığını anlatan Karahan, “Türkiye’ye yönelik portföy girişleri ivme kazanmıştır. Portföy girişleri, DİBS piyasasında yoğunlaşırken offshore swap kanalıyla da girişler artmaktadır. Parasal sıkılaşma süreci rezervlere olumlu yansımaktadır” ifadesini kullandı.

Enflasyonun 2024 sonunda yüzde 38’e gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Karahan, “Olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşmıştır. Politika iletişiminde sıklıkla vurguladığımız geçiş döneminin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine gireceğiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu