SON DAKİKA

Enflasyon düzenlemesi ne? “Haksız vergi tartışması” nereden doğdu?

“SATILMAYAN MALIN VERGİSİ ÖDENECEK” İDDİASI

İş dünyası ve mali müşavirlerin tepkisine neden olan enflasyon muhasebesi düzenlemesi 27 Ağustos itibariyle devrede olacak. Tartışma, “haksız vergi” iddialarını gündeme getirdi. Peki, enflasyon muhasebesi düzenlemesi ne? Neden haksız vergi tartışmaları ortaya çıktı? Bu düzenleme bir mali raporlama şeklini ifade ediyor. Enflasyonun bir şirketin mali tabloları üzerindeki etkisini dikkate alan raporlama. CNN TÜRK’te konuşan İTO Meclis Üyesi Noman Sağ, “2024 yılında bu düzenleme geçici vergi dönemlerine de isabet edecek şekilde düzenlendiği için sıkıntı burada başladı” dedi.

SAĞ:ZARAR EDEN VERGİ VERECEK KAR EDEN VERMEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı özet olarak düzenleme için “Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması” diyor. Ancak iş dünyasından farklı görüşler var. Bu düzenlemeye ilişkin haksız vergi tartışması öne çıkıyor. İTO Meclis Üyesi Noman Sağ, “Zarar eden firmalar vergi verecek hale geliyor. Yüksek kar etmiş firmalar ama bu firmaların şu anda matrahı yükselmiyor, vergi de vermeyecekler” diye konuştu.

Enflasyon düzenlemesi ne Haksız vergi tartışması nereden doğdu

Bir nevi “satılmayan malın vergisi alınacak” iddiası ve çıkışları var. CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun’un “Diyelim ki bir fabrika kuracak, bir iş insanı yatırım yapacak. O fabrikadan henüz bir üretim çıkmadı, mal çıkmadı. Onun gelirini elde etmedi ama bu enflasyon muhasebesi düzenlemesi ile daha elde etmediği gelirinin vergisini vermek zorunda kalacak. Bu nedenle mi satılmayan malın vergisini vereceğiz vurgusu yapılıyor?” sorusunu yanıtlayan Noman Sağ, “Tam da bu, söylediğiniz gibi. Bizim de söylemek istediğimiz bu” vurgusu yaptı. 

27 AĞUSTOS’TA DEVREDE, BDDK’DAN DA YÖNETMELİK GELDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin enflasyon muhasebesi uygulamasına geçişi için yönetmelik ve tebliğ taslağı hazırladı. Şirketlerin ödenmiş sermayenin enflasyona göre düzeltilmesinden kaynaklanan farkların bankalarda ana sermayenin bir unsuru olan çekirdek sermaye içerisinde yer alma gerektiği kaydedildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu