E-ihracatta atağa kalktı
AYLİN RANA AYDİN / Berlin – E-ticaret sektörü, ihracata da olumlu etki sağlıyor. E-ihracata odaklanan Trendyol, satıcıları aracılığıyla gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026’da ise 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Mikro ihracat ile 300 bin satıcısını aynı zamanda ihracatçı haline getirmeyi hedefleyen Trendyol, 2022 yılı başından bu yana 51 binden fazla satıcısının ihracat yapmasına aracılık etti. Trendyol satıcıları 2 yıllık süreçte yurtdışına 37 milyonu aşkın ürün sattı.
Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ve Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Berlin’de gerçekleşen Almanya-Türkiye dostluk maçı öncesi bir grup gazeteciye şirketin faaliyetleri ve gelecek hedeflerine yönelik açıklamalarda bulundu.
E-ihracata iki yıldır stratejik olarak hazırlandıklarını belirten Çağlayan Çetin, “Bugün ülkemizde e-ihracatın toplam ihracat içinden aldığı pay yaklaşık yüzde 1. Ticaret Bakanlığı bu rakamı 2030 yılında yüzde 10’a çıkarma hedefini açıkladı. İki yılda 42 bin satıcımızı ilk kez ihracatla buluşturduk. Hedefimiz, 300 bin satıcımızı yurtdışı pazarlarla buluşturmak ve üç yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak” dedi. Çetin, şöyle devam etti:
“Türk üreticileri Avrupa’nın 27 ülkesiyle buluşturuyoruz. Tamamı Türkiye’de üretilen ürünler, Azerbaycan’dan Körfez ülkelerine çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar Türk ürünleri için büyük potansiyel taşıyor. Yılbaşından sonra da Balkan pazarına açılacağız.”
3 milyar dolar yatırım
2022 sonunda açıkladıkları 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlarının 1 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, “Yatırım programımızı uygulamaya devam ediyoruz. Sadece Ortadoğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu yatırımlar ağırlık olarak pazarlama, lojistik ve teknoloji alanında olacak. Müşterilere daha hızlı teslimat gerçekleştirebilmek için İstanbul Havalimanı yanındakie-ihracat merkezi yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Erdem İnan ise, yakın zamanda Körfez ülkelerinde faaliyete başladıklarını hatırlatarak, “İki aylık süreçte yaklaşık 2 milyon adet ‘Made in Türkiye’ etiketli ürün satıldı. Şimdi de Suudi Arabistan, BAE, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’da pazar yeri modeline geçtik. Kasım sonuna kadar 60 binden fazla satıcımızı tek tuşla Körfez ülkelerine satış yapar hale getireceğiz. Lojistik şirketimiz Trendyol Express’i de yurtdışına taşımaya başladık” dedi.
Kendi markalarına satış yasağı yolda
Yeni e-ticaret yasasıyla birlikte Türkiye’de 1 Ocak 2024’ten itibaren pazar yerleri kendi platformlarında kendi markalarını satamayacak. Kendi markaları olan Trendyolmilla’ya da satış yasağı geldiğini söyleyen Çağlayan Çetin, süreci nasıl yöneteceklerini şöyle anlattı: “Trendyolmilla’nın ihracatta önemli bir stratejisi bulunuyor ve söz konusu marka için 400 üreticiden ürün temin ediyoruz. Trendyolmilla’yı özellikle yurtdışı pazarlar için devam ettireceğiz. Bunun ihracat için önemini de yetkili kurumlara anlatıyoruz. Belki ayrı bir internet sitesi düşünülebilir. İstihdam ve üretimde kayıp yaşayacağız. Markanın üreticilerinin büyük bir kısmı da deprem bölgesindeydi. Üretimi azaltmadan mümkün olduğunca yurtdışına yönlendirmeye çalışacağız.”
Spora destek sürüyor
Çağlayan Çetin, Trendyol’un spor yatırımları hakkında da bilgi vererek, “Türk sporunun gelişmesine ve sporcuların hayallerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Sporun gücünü ve birleştirici etkisini kullanarak ülkemizin spor kültürüne ve sporcularına destek olmak en büyük amaçlarımız arasında. Bu doğrultuda da Türk sporunu ve sporcularını bir bütün olarak görerek, sporun her branşına önem veriyoruz” dedi.