SON DAKİKA

Dünya değişti, uyum sağlayamadı! Artık eski Avrupa yok mu? Kaybeden küreselciler mi?

KAYNAKCNN TÜRK

Dünya değişti, Avrupa uyum sağlayamadı. Avrupa siyaseti artık baştan yazılıyor. Küreselciler mi kaybetti? Avrupa’da yükselen sağ neyi temsil ediyor?

Fransa’da aşırı sağ 1. Parti oldu. Macron Parlamento’yu fesh etti, erken seçim kararı aldı. Almanya’da aşırı sağ sandıktan 2. parti olarak çıktı. Belçika, İsveç, İspanya, Avusturya ve Macaristan’da da aşırı sağ 1. parti oldu.

FRANSA’NIN ARDINDAN BELÇİKA HÜKÜMETİ DE İSTİFA ETTİ

Avrupa Parlamento seçimi kıta Avrupa’sını derinden sarstı. Sonuçlar eski Avrupa siyaseti açısından felaket konumunda. Peş peşe istifalar geliyor? Fransa Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası, başkanlık seçimine gidecek. Fransa Lideri Macron erken seçim kararı aldı. Çünkü Parlamento seçimlerinde aşırı temsil eden Le Pen’nin partisi adeta Fransa’yı sildi süpürdü. Peki bu sonuçlar küreselcileri temsil eden Macro’nun sonu mu?

Sadece Fransa’da değil Avrupa’nın başka başkentlerinde de ortalık karışmış durumda. Belçika Başbakanı istifa etti, o da seçimlere gidiyor.

PEKİ NEDEN? AVRUPA’DA NE OLDU? 

Avrupa’da artık altı ülkenin yönetiminde aşırı sağcılar iktidarda . Peki kim bu aşırı sağcılar… Küreselleşme karşıtı mı, toplumsal bir tepkinin sonucu mu?

Aslında Avrupa’da özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası gerilim artmıştı. Ordusuz Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri‘ne mahkum kalan Avrupa, Rusya’ya karşı çıksa da savaşı durduramamıştı. Ukrayna, Avrupa için sonun başlangıcı mıydı?

Özellikle Avrupa’da göçmenler konusundaki tutum kamuoyunun büyük tepkisine yol açıyordu . Sağ partiler bu konuda kamuoyunun desteğini de alarak siyaset yürüttü ve bu sonuçlara göre Avrupa’da politik denge değişti.

Ve İsrail’in Gazze soykırımı… Avrupa’da halk sokaklara çıktı, İsrail’e kimi zaman doğrudan kimi zaman dolaylı destek veren hükümetlerini protesto etti. Şimdi soru şöyle; halk faturayı seçim yoluyla mı kesti? Bu sonuçlar İsrail’de darbe niteliğinde mi?

Siyasal süreçlerinin sonuçları bilinmez ama tarih tekerrürden ibaret mi sorusu gündemde. Korku veren senaryo net. Birinci ve ikinci dünya savaşları öncesinde Avrupa’da sağ iktidarlar kıtaya hakim olmuş olmuştu. Şimdi de aynı akıbete doğru mu gidiliyor? Yani bu sonuçlar üçüncü dünya savaşının belirtisi mi? Korkunç senaryo gerçek mi olacak olacak? Bunları zaman gösterecek…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu