SON DAKİKA

DOLAR/TL/BORSA: Piyasalarda son durum! Günün ilk rakamları ne?

KAYNAKCNN TÜRK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi’nin ifadeleri şöyle;

DOLAR VE TL’DE GÜNÜN İLK RAKAMLAR NE?

Dövizde son günlerde yavaş da olsa yukarı yönlü seyir durumu söz konusu. Geçen haftalarda bilgi kirliliğinin getirmiş olduğu bir zarardaki baskının devamını biz bu şekil yorumlayabiliriz. Şu anki uluslararası ölçekte baktığımız zaman merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmelerinin arifesinde gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetmez. Çünkü faiz indirimi yapan gelişmiş ülkeler olduğu zaman gelişmekte olan ülkelerin para birimi daha değerli hale gelir çünkü fon, sermaye yatırımları gelişmekte olan ülkelere doğru gelir.

Nisan başından beri yatay seyreden bir döviz kuru ile karşı karşıyayız. Daha çok 30 bin bandında bir seyir söz konusu. Fakat son süreçte 34 bin  bandına kadar geldi. Bu artışa rağmen dövizdeki artışı reel artış olarak tanımlayamıyoruz çünkü enflasyonun gerisinde kaldı.

Bu süreçte de Fed olsun, diğer merkez bankalarının faiz indirme sürecine girecek olması gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelerin para birimlerini daha değerli hale getirecektir. Dolayısıyla geçtiğimiz haftadan oluşturulan iklimle beraber bir miktar yukarı doğru seyir söz konusu olabilir. Bu ufak olacaktır. Sonrasında durulma ve yavaşlama gelecektir çünkü dövizlerde de talep arttığı için artar.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ? FAİZ DÜŞECEK BORSA ÇIKACAK MI?

Bu faiz indirimi sürecini iyi okumak gerekiyor. Dünya zirveyi gördü. Enflasyonda ve küresel ölçekte de dezenflasyon süreci var. İkinci çeyrekte küresel enflasyon yüzde 6.9 olması bekleniyor. Dördüncü çeyrekte yüzde 4.5’e düşmesi bekleniyor. 2025 yıl sonu itibarıyla nihayetinde yüzde 3.2 olması bekleniyor. Yani ülkeler açısından enflasyon 1. öncelik olmaktan çıkıyor. Artık genişleyici politikalar dünyada yer almaya başlayacak. Nedir bu politikalar? Faiz indirim süreci başlayacak. Avrupa Merkez Bankası başlamıştı ve ABD Merkez Bankası da hazırlanıyor gibi. Beklentiler bu yönde.

Peki bu piyasaları nasıl etkiler? Altını konuşurken belli parametrelere bakarız, nedir bunlar? Küresel altın talebi ne yönde? Bu yıl altın yılı diyoruz biz. Hindistan olsun, Çin olsun, oradaki hane halkı olsun, merkez bankaları ciddi anlamda altın depoladılar. Çünkü rezerv para birimi olarak değerlendirilen dolar enflasyon ile eriyor. Böyle bir riskli durum söz konusu. Daha güveli olan, garanti olan altına buradaki milyarlarca insan yönelmiş gibi duruyor. Diğer taraftan jeopolitik ısınma da altının yükselişini bu noktada etkiliyor. Rusya-Ukrayna ve Orta Doğu ısınmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak da altın yukarı yönlü seyrini devam ettiriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu