Dokumapark’ta gündüz sanat, akşam konser var
Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA) – KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Antalya Kültür Yolu Festivali’nde sona gelindi. Şehrin birçok noktasında gerçekleşen etkinlikler de gündüz sanat çalışmaları, sergi açılışları, akşam da konserler ile şehrin kültür-sanat yaşamına renk katılıyor.
Dokumapark’taki Yeşilçam Sokağı’nda Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Azize Kahraman, Çamlıbel, Döşemealtı, Teopanpaşa Halk eğitimi merkezlerinin el sanatları dallarında açtıkları sanat stantları da sanatseverlerin yoğun ilgisini gördü. Stantlarda dekoratif halı-kilim dokuma, deri, keçe işleme, ahşap ve kabak oyma ve hat çalışmaları yapıldı. Doç Dr. Ömer Zaim, geleneksel Türk sanatlarını çocuk, genç ve yetişkinlere tanıtmak, sevdirmek, amacıyla kurduğu tezgahlarda kök boyasıyla renklendirilmiş yün iplerle dokuma çalışmaları yaptı, üretimleri sergiledi. Zaim, fakültede geleneksel sanatların gelişmesi, yaygınlaştırılması için çaba gösterildiğini de anlattı.
DERİ ESERLER GÖZ KAMAŞTIRDI
Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi’nin deri işleme kursu öğretmeni Ferda Eyisaraç’ta kursiyerleriyle birlikte çizilen resim ve desenler üzerinde dövme, yakma çalışması, deriden çanta, kıyafet, çeşitli aksesuar, duvar panosu gibi çalışmalar yaptı. Eyisaraç, deri çalışmalarına katılan kursiyerlerin üretimlerini kazanca dönüştürdüğünü, aile ekonomilerine katkı sağladıklarını da belirtti. Deri çalışmaları ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti, kursa katılmak için başvurular alındı.
KEÇE KIYAFETLER ve HAT SANATI
Keçe kursu öğretmeni Yasemin Zaim de keçe sanatının inceliklerini gösterdi. Renklendirilmiş keçeden üretilmiş kıyafet, kıyafet üzeri aksesuarları, duvar panolarını, tabloları tanıttı. Zaim, keçe sanatının son yıllarda özellikle kadınların ilgisini gördüğünü, sanatın birçok eve girdiğini ifade etti. Zaim, “Keçe işleme çalışmaları sabır gerektiriyor. Zahmetli olmasına rağmen de keyifle üretim yapılıyor” dedi. Hat sanatçısı Ersut Biçkin’in hat çalışmalarına da gençler ilgi gösterdi. Antalya’da hat sanatını yaşatma çabası gösteren Biçkin, gençlere sanatın kâğıt üzerine uygulanma tekniğini gösterdi, kullanılan malzemeleri tanıttı. Bazı gençlerin isimlerini yazıp hediye etti. Biçkin, sanatın tarihçesini de anlattı.
Dokumapark’ta gündüzleri stantlarda sanat çalışmaları yapılırken, sergiler açılırken akşamları da konserler düzenlendi, her gün farklı sanatçılar sahne aldı, şarkılar-türküler eşliğinde keyifli-neşeli dakikalar yaşandı.(DHA)
FOTOĞRAFLI