SON DAKİKA

Demir ve demir dışı metaller ihracatı ilk yarıda %6,6 azaldı

Demir ve demir dışı metaller ihracatı ilk yarıda %6,6 azaldı
expand

Haziran ayında Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 oranında azalarak 18,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün haziran ayı ihracatı ise yüzde 13,9 düşüşle 937,4 milyon dolar olarak kaydedildi. Ocak-Haziran döneminde ise sektör ihracatı yüzde 6,6 düşüşle 6,18 milyar dolar oldu. Böylece, demir ve demir dışı metaller sektörü, genel ihracattan yüzde 5 pay alarak sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren beşinci sektör oldu.

ALT SEKTÖR İHRACATINDA ALÜMİNYUM İLK SIRADA

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, alt sektör ihracatında en fazla ihracatın 376,6 milyon dolar ile alüminyum ürün grubunda gerçekleştiğini belirtti. Alüminyum sektörünü, 182,1 milyon dolar ile bakır sektörü, 176,7 milyon dolar ile metallerden eşyalar ve 167,2 milyon dolar ile demir çelik mamulleri takip etti.

Haziran ayında en çok ihracat yapılan bölge yüzde 9,9 azalışla 520,5 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Ülke bazında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla 106,7 milyon dolar ile Almanya, 71,9 milyon dolar ile İtalya ve 46,9 milyon dolar ile Bulgaristan oldu. Ocak-Haziran döneminde en çok ihracat yapılan ülke 734 milyon dolar ile Almanya olurken, ikinci sırada 418 milyon dolar ile İtalya, üçüncü sırada 307 milyon dolar ile Bulgaristan yer aldı. ABD’ye 286 milyon dolar ve Irak’a 269 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

İHRACATTA ZİRVE ALMANYA’NIN

Ocak-Haziran döneminde, demir ve demir dışı metaller sektörü 6,06 milyar dolar ihracat ile genel ihracattan yüzde 4,8 pay alarak sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan beşinci sektör oldu. Bu dönemdeki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azaldı. İlk yarıda, alüminyum ürün grubu 2,34 milyar dolar ile en fazla değer bazında ihracat yaptı. Alüminyum sektörünü, 1,23 milyar dolar ile metallerden eşyalar, 1,2 milyar dolar ile demir çelik mamulleri ve 1,1 milyar dolar ile bakır ürün grupları takip etti.

Sektörün birim ihraç fiyatlarını değerlendiren Tecdelioğlu, demir ve demir dışı metaller sektörünün 2024 Ocak-Haziran döneminde birim ihraç fiyatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düşüşle kilogram başına 4,41 dolara ulaştığını ve aynı dönemde sektörün ihracatının miktar olarak yüzde 2,82 azalışla 1,4 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

“İHRACATÇI İŞLETMESİNİ KAPATMAMAK İÇİN KÂRSIZ İŞ YAPIYOR”

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, firmaların sürdürülebilirliği sağlamak ve fabrikaları kapatmamak için kârsız veya zararına iş yaptığını ifade etti. Türk lirası bazlı enflasyonun, döviz kurunun stabil olmasının ve yüksek faizlerin kârlılık oranlarında ciddi düşüşlere neden olduğunu belirterek, ihracatçının çok zor bir dönemden geçtiğini vurguladı. Tecdelioğlu, ekonomi yönetiminden üretici ihracatçı için acil destek ve teşvikler beklediklerinin altını çizdi. Mevcut pazarlardan iş geldiğini ancak yapılan satışların tamamen kârsız olduğunu belirten Tecdelioğlu, kârsız iş yapmanın sürdürülebilir olmadığını ve ihracatçının bu durumu 6 ay, 1 yıl taşıyamayacağını dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu