YAZARLAR

‘Cam Tavan’ çatırdıyor

Dikkatinizi çekmiştir sanıyorum, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un son günlerde yaptığı açıklamalarda altını özenle çizdiği bir metafor var. Koç son olarak Jose Mourinho için Ülker Stadı’nda düzenlenen imza töreninde ‘Cam Tavan’dan bahsetti. Ali Koç’un sözünü ettiği elbette otomobillerdeki cam tavan değildi!..

Başkan Ali Koç, “Seneye hepimizin arzuladığı, hedeflediği, cam tavanı kırarak ulaşacağımız şampiyonluk, önümüzdeki şampiyonlukların da habercisi olacaktır. Sezonu beklemek hepimiz için zor. İçimiz içimize sığmıyor, heyecanımız, umudumuz sonsuz. Allah yar ve yardımcımız olsun. Fenerbahçe’nin önü açık olsun. Yaşa Fenerbahçe…” demişti.

Cam Tavan Sendromu ilk kez 1980’li yıllarda ABD’li toplum bilimciler tarafından gündeme getirilmiş. Kadınlar başta olmak üzere toplum içinde veya meslek gruplarında yükselmek isteyen bireylerin önüne çıkarılan soyut engellere vurgu yapılmış.

Cam Tavan bir metafor; elle tutulmayan, gözle görünmeyen toplumsal bir bariyer olarak tanımlanıyor. Asla göremiyorsunuz ama varlığını hayat boyu iliklerinize kadar hissediyordunuz. Dokunamıyorsunuz fakat ağırlığı altında adeta eziliyorsunuz.

Başkan Ali Koç daha önce yaptığı bir açıklamada ise “Şampiyon olarak cam tavanı bir kez kırdığımız zaman arkası da gelecek. Zaten en büyük korkuları da bu…” diyerek, son yıllarda Fenerbahçe’nin karşısında cephelenen tüm unsurlara net bir göndermede de bulunmuştu.

Eski başkan Aziz Yıldırım adaylığını ilan ettikten hemen sonra, “Seçilirsem Mourinho’yu göreve getireceğim” açıklamasını yaparak, Başkan Ali Koç’a adeta, “Bu kez pabuç pahalı” mesajını vermişti. Koç için gerçekten de pabuç pahalıydı ve Mourinho seçimde rakibi Aziz Yıldırım kadar oy alabilirdi. Tehlikenin farkında olan Ali Koç elini çabuk tutarak, Sportif Direktör Mario Branco’dan yaklaşık 2 ay önce başlattığı girişimleri sonuçlandırmasını istedi. Ardından da Londra’ya uçtu ve Şampiyonlar Ligi finalinin oynandığı gece Mourinho operasyonu resmen tamamlandı.

Aziz Yıldırım’ı deyim yerindeyse kendi seçim silahıyla vuran Ali Koç hafta sonu yapılacak kritik genel kurul için büyük bir avantaj sağladı. Benim kongredeki favorim Aziz Yıldırım’dı. Ancak Başkan Koç, Mourinho kozunu Aziz Yıldırım’ın elinden adeta söküp alarak rüzgarı kendi lehine çevirmeyi başarmış görünüyor. Elbette bu aşamada iddialı bir tahminde bulunmamak lazım. Her şey sandıkta belli olacak, daha fazla oy alan başkan seçilecek.

Şimdi gelin, ‘Cam Tavan’a geri dönelim…

Jose Mourinho, Fenerbahçe’nin cam tavanı kırmak için yaptığı çok ciddi bir hamledir. Zira Mourinho tüm kariyeri boyunca cam tavanları tek tek parçalayarak bulunduğu noktaya gelmiş bir teknik adamdır. Porto’da, Chelsea’de, Inter’de, Real Madrid’de ve en son Roma’da başardıkları devrimsel niteliktedir. Adeta cam tavan ustasıdır. Bariyerleri aşmak, engelleri söküp atmak onun yaşam biçimidir.

Ve belki de en önemlisi, Fenerbahçe ile ruh ikizi gibidir Jose Mourinho. Sert, korkusuz, karizmatik, lider ruhlu, isyankar ve sözünü sakınmayan bir çetin cevizdir. Hakkını asla yedirmeyen, kavga etmekten çekinmeyen bir karakterdir.

10 yıldır Fenerbahçe’nin üzerinde bulunan ve artık çatır çatır çatırdayan cam tavan, malum sahipleri tarafından sökülüp atılmazsa Jose Mourinho kısa sürede bunu fark edecektir. Zaten basın toplantısında, “Buraya bana sunulan projeden etkilendiğim ve bu kulüpte çalışmak istediğim için geldim. Ancak Fenerbahçe için sesimi yükseltmem gerekirse bunu iki kere düşünmem” diyerek bu konudaki kararlılığını çok açık bir biçimde ortaya koymuştur.

İşin özeti, Fenerbahçe, ‘Cam Tavan’ı parçalamaya kararlıdır ve bu kez çok daha güçlü ve sert olacaktır. Birileri muhtemel şampiyonluğuna yine engel olmaya kalkarsa konuştuğunda sesini İngiltere’den Avustralya’ya kadar duyurabilen Cam Tavan ustası Jose Mourinho’nun gazabına uğrayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu