SON DAKİKA

Brokoli Besin Değeri: Brokoli Kaç Kalori?

Brokoli Besin Değeri: Brokoli Kaç Kalori
expand

Brokoli sağlık bakımından oldukça yararlıdır ve diyabet, kanser, kalp ve sindirim sistemlerine ilişkin de ciddi hastalıkların önüne geçer. Yaşlanmayı geciktiren brokoli ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan bakımından da zengindir. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan brokoli bağırsak, mide ve yemek borusu kanserlerinin de engellenmesini sağlar.

Düzenli olarak brokoli tüketilmesi vücuttaki mineral ve demir eksikliklerinin giderilmesini sağlar. Brokoli ayrıca vücuttaki pH dengesini korur ve cildin sağlıklı ve canlı görülmesini de sağlar. Kemik ve diş sağlığının gelişimini destekleyen brokoli içindeki krom sayesinde kan şekerini düzenler ve sağlıklı insülin salınımını destekler. Folik asit içerdiği için hamilelik ve emzirme döneminde de tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Brokoli Besin Değeri: Brokoli Kaç KaloriBrokoli Besin Değeri

Brokoli sağlıklı bir besindir ve bu nedenle de diyetler genellikle tercih edilir. Brokolinin %36’sı protein, %27’si karbonhidrat, %2’si ise yağdan oluşmaktadır. 1 porsiyon yani orta boy brokoli toplamda 39 kalori olarak bilinmektedir. Orta kase ile haşlanmış brokoli 15 kalori olur.

50 gramlık bir brokoli porsiyonu 5 kalori olurken 150 gramlık bir brokolide 14 kalori vardır. 1 kase doğranmış olan brokoli ortalama olarak 90 gram gelir ve yalnızca 30 kaloridir. 90 gram brokolide 6 gram karbonhidrat, 2,5 gram protein ve 0,3 gram yağ bulunur. Sağlıklı ve kalorisi düşük olmasından dolayı brokoli mevsiminde tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır.

Brokoli Kaç Kalori?

150 gram yani orta boy bir brokolide toplam 39 kalori vardır. 150 gram brokolide 4,95 gram protein, 3,77 gram karbonhidrat ve 0,3 gram da yağ bulunur. 100 gram brokolide 143 gram A vitamini, 105 gram kalsiyum, 115 gram da C vitamini bulunur. Brokolinin 100 gramı da 26 kaloridir. 

Brokoli Besin Değeri: Brokoli Kaç KaloriBrokoli Mevsimi Nedir?

Brokoli aynı turpgiller gibi kış aylarında tüketilmesi gereken bir sebzedir. Yaz aylarında ekilen tokumlar kış aylarında hazır olur ve taze bir şekilde sofralara gelir. Kasım ayından itibaren tüketilebilen brokoli mart ayına kadar devam eder ve Kasım ile Mart ayları arasında brokoliyi taze bulmak kolaydır.

Her mevsimde brokoli bulmak mümkün olsa da mevsiminde tüketilmesi daha sağlıklı olur, faydaları da fazladır. Her sebzenin kendi mevsiminde tüketilmesi besin değerinin daha yüksek olmasını sağlar ve taze bir şekilde tüketilmesi yararlıdır. Brokoli seçerken solmuş olanları almamak gerekir.

Canlılığını yitirmiş olan brokolinin besin değeri de kaybedilmiş olur. Brokoli taze bir şekilde satın alındığı zaman 1 hafta boyunca buzdolabında saklanabilir. Eğer daha uzun süre saklamak isterseniz sapları da içinde olacak şekilde su dolu olan bir kaba koyarak çiçek kısımlarını örtmelisiniz. 

Kaynak: Makalenet

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu