SON DAKİKA

Brent petrol fiyatlarında dalgalanma devam ediyor (25 Ekim 2024)

Brent petrol fiyatlarında dalgalanma devam ediyor (25 Ekim 2024)
expand

Dün 76,11 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyeyi koruyamayarak günü 74,27 dolardan kapandı. Bugün saat 09:43 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 74,33 dolara yükseldi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,39 dolardan işlem gördü.

Petrol fiyatları, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin İran’a yönelik saldırı planını onayladıklarına dair açıklamaların ardından arz endişeleri nedeniyle yükseliş kaydetti. İsrail devlet televizyonu KAN’a göre, Gallant ve Halevi, İran’a yapılacak saldırı için planları onayladı; ancak gerçekleştirilecek tarih için İsrail hükümetinin onayının beklendiği ifade edildi.

Ayrıca, İsrail ordu radyosuna konuşan bir yetkili, ABD istihbarat belgelerinin sızdırılmasının ardından Tel Aviv yönetiminin İran’a saldırıyı ertelemek zorunda kaldığına dair haberlerin doğru olmadığını belirtti ve İsrail’in saldırı için “uygun zamanı seçeceğini” vurguladı.

Diğer yandan, ABD’deki ekonomik aktivitenin arttığını gösteren veriler, enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hedeflediği seviyeye ulaşmasının zaman alacağı olasılığını güçlendiriyor ve bu durum petrol fiyatlarını baskılıyor. ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, 19 Ekim ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Güçlü iş gücü piyasası, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’deki talep endişelerini bir nebze hafifletse de, bu durum Fed’in gelecekteki toplantılarda agresif faiz indirimine gitmeyeceği beklentilerini gündeme getiriyor. Para piyasalarında, Fed’in gelecek ay politika faizini 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Aralık ayında faiz indirimi yapılacağına yönelik tahminler ise geriledi ve yüzde 72 olarak fiyatlanıyor.

Yüksek faiz oranlarının ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açarak petrol talebini azaltabileceği düşünülüyor. ABD Dolar Endeksi, önceki işlem seansına göre saat 09:31’de (06:31 GMT) yüzde 0,5 artışla 104,11 seviyesine yükseldi.

Teknik açıdan, Brent petrol için 80,09 doları direnç, 71,07 doları ise destek seviyesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu