SON DAKİKA

Bireysel kredi kartı kullanımı arttı

KAYNAKCNN TÜRK

Banka ve bireysel kredi kartlarının kullanımı arttı. Bunun nedeni, dijital kanalların yaygınlaşması ve yüksek enflasyon etkisiyle birlikte nakit taşıma maliyetinin de artması olarak açıklandı. Merkez Bankası, “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler” başlıklı analizi yayımladı.

Bireysel kredi kartı kullanımı arttı

Analizde, Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunduğu belirtildi. Kartlı harcamaların toplam hacminin 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığı vurgulandı. “Kartların nakit avans ve vadeli ödeme imkanları ile tüketicilere borçlanma imkanı sunması da bu gelişime katkı sunuyor.” ifadeleri kullanıldı.

Kartlı harcamaların artmasında, kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunması, salgın döneminde temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşıma oranının azalmasının da önemli yer tuttuğu, analizde yer aldı.

Bireysel kredi kartı kullanımı arttı

2015’ten günümüze kredi kartıyla yapılan harcamaların reel bazda 2 kat, banka kartlarıyla yapılan harcamaların ise yaklaşık 3 kat arttığı belirtildi. Bu artışın tamamına yakını 2021 yılı sonrasında gerçekleşti.

Ödeme tercihlerinin nakit kullanımından kart kullanımına kaymasının hane halkı harcama türlerine de yansıdığı belirtildi. Analizde, “halkı tüketim harcamalarında bireysel kredi kartı ile taksitsiz yolla veya banka kartı ile yaptığı harcamaların payı son yıllarda artıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Bireysel kredi kartı kullanımı arttı

Taksitsiz harcamanın arttığına da vurgu yapıldı. Bireysel kredi kartı harcamalarının yaklaşık dörtte üçünün taksitsiz yolla yapıldığı analizde yer alan bilgilerden oldu. Nakit avans kullanım hacminin toplam kartlı harcamalarda düşük bir paya sahip olmasının da kredi kartlarının borçlanma amacıyla kullanılma eğiliminin düşük olduğu görüşünü desteklediği ifade edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu