YAZARLAR

Bir zaman büyücüsü: Ludwig Oechslin

Yüksek saatçilikte daha doğrusu yüksek nitelikli saat üretiminde tasarımın çok önemli olduğu tartışılmaz bir gerçek. Elbette tasarım önemli ama her şey demek değil. Mekanizma da bir saatin mütemmim cüzü yani ayrılmaz parçasıdır. Bazı mekanizmalar bir sanat eseridir bazı mekanizmalar ise teknik bir başyapıttır.

Ne yazık ki klasik saatçiliğin doğasından kaynaklanan, saatin görünen yüzü kadran ve arka kapak arasında gözlerden uzak duran gizemli mekanizmaların güzelliğinden çoğu insanın haberi yok. Meraklılar, teknik ve estetik gelişmeleri takip edenler bu güzelliklerin farkında fakat 21. yüzyılın başında her şey geri dönülemez bir şekilde değişti ve sadece saatleri dönüştürmekle kalmadı saatçilik sektörünü de başka bir zirveye taşıdı.

Her şeyi değiştiren isimler geleneksel deniz kronometreleriyle ünlü saat üreticisi Ulysse Nardin (kuruluş 1846) ve vizyon sahibi iş insanı Rolf W. Schnyder ile mucit, tarihçi, arkeolog, matematikçi, fizikçi, filozof ve saat ustası Dr. Ludwig Oechslin oldu. 2001’de, çağdaş mekanik saatçilik için bir dönüm noktası sayılan Ulysse Nardin üretimi Freak isimli olağanüstü bir saat piyasaya çıktı.

Freak’in mucidi Ludwig Oechslin, bir akademisyendi, saat müzesi müdürlüğü de yapmıştı ve astronomik saatler konusunda uzmandı. Ünlü Antikythera mekanizmasını yeniden oluşturan, Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan Farnese Saati’ni restore eden, yine Ulysse Nardin için gelgit olaylarını ilk defa bir kol saatinde (Moonstruck) gösteren Ludwig Oechslin, önemli ustalar Pierre Gygax ve Jörg Spöring ile iş birliği içinde çalıştı. Oechslin Zaman Üçlüsü’nü oluşturan her biri ayrı bilimsel ayrıntılar içeren Astrolabium Galileo Galilei, Planetarium ve Tellurium isimli saatler de Guinness Rekorlar Kitabı’na geçmiştir.

Oechslin, 1986’da Franz Türler’in güneş sisteminin gerçek zamanlı işleyişini görme hayalinden yola çıkan, “Türler Saati” olarak bilinen 2.2 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığında pirinç içeren sarkaçlı bir boy saatini yaptığında dikkat çekti. Gezegenlerin dönüşünü gerçek zamanlı gösteren, ayrıca saati, ayları yılları ve yüzyılları gösteren daimi bir takvim barındıran bu saatin üst kısmında Güneş, Ay ve gökyüzünü temsil eden beş ayrı saydam kristal küre ile çevrelenmiş Dünya’yı simgeleyen bir küre bulunuyor. (Gökyüzünü gösteren kristal kubbenin tek bir dönüş yapması 25 bin 794 yıl sürecek.)

Ancak olağanüstü karmaşık saatlerin mimarı olan Dr. Ludwig Oechslin her şeyden önce Freak ile yeni bir çağın kapısını açtığı için önemlidir. Freak günümüzde geleneksel yaklaşımıyla bilinen yüzyıllık markaların da artık kullanma gereği duyduğu yenilikçi bir malzeme olan silisyum (ayrıca sentetik elmas) içeren ilk kol saatidir.

Freak ilginç bir saattir, kadranı yoktur, akrep ve yelkovanı da yoktur, üstelik bildiğimiz kurma kolu da yoktur! (Devasa bir zemberek sayesinde yedi günlük güç rezervi elde etmek için saatin arkasındaki çerçeveyi döndürmek gerekiyor.) Saati ve dakikaları gösteren şey ise kadranda sürekli hareket halinde olan mekanizmadır.

Küçük veya büyük bütün markalar Freak’ten bir şey öğrenmiştir. Üstelik Oechslin de bu isimlere dahildir, şimdilerde kurucu ortaklardan biri olduğu saat markasıyla minimalist saatler üretiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu