SON DAKİKA

Başkan Özdemir’den ‘katılım payı’ açıklaması

Başkan Özdemirden ‘katılım payı’ açıklaması
expand

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yatırım bedeli için gayrimenkul sahiplerinden katılım payı talep edilmesine ilişkin konuya açıklık getirdi. Başkan Özdemir, Niğde Belediye Meclisi Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, arıtma tesisi yapımında, belediyelerin katılım payı almasının, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre ‘zorunluluk’ olduğunu söyledi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, kamuoyunda farklı yorumlara yol açan Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin 170 milyon TL tutarındaki yatırım bedelinin, bu yatırımdan yararlanan gayrimenkul sahiplerinden ‘katılım payı’ adı altında tahsil edilmesi talebine ilişkin konuya, Belediye Meclisi’nin Temmuz dönemine ait toplantısında açıklık getirdi. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddesine göre, belediyeler tarafından yaptırılan arıtma tesisleri için bunlardan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden katılım payı alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Başkan Özdemir, bu kapsamda muhtarlıklara; ‘Katılım Payları Mükellef Listesi’ gönderildiğini anımsattı. Kanun gereği, yaptıkları arıtma tesisi için gayrimenkul sahiplerinden katılım payı almama gibi bir lükslerinin olmadığına vurgu yapan Başkan Özdemir, bunun kanuni bir zorunluluk olduğunu, takibinin belediye başkanları tarafından yapılmasının da ilgili kanun maddesinde yer aldığını kaydetti.

‘KATILIM PAYI, BELEDİYEMİZİN TALEBİ DEĞİL’

Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni vatandaşlardan katılım payı düşüncesiyle yapmadıklarını da vurgulayan Başkan Özdemir, “Ancak belediye olarak katılım payı alınıp alınmayacağı konusunda detaylı araştırma yaptık. Defalarca kez Sayıştay’la görüştük. İlgili bakanlıklara da sorduk. Aldığımız yanıtlarda net bir ifade var; yollar, kaldırımlar ve benzeri yatırımlarda katılım payı alınması idarenin (belediyenin) yetkisine bırakılmış. Ancak kanalizasyon gibi yatırımlarda katılım payı için ‘alınabilir’ ifadesi kullanılmıyor, direk ‘alınır’ ifadesi var. Bu nedenle, arıtma tesisi için yapılan katılım payı talebi kanuni bir gereklilik olduğu için böyle bir uygulama yapılacak. Muhtarlıklara bir yazı gönderildi. Yaklaşık bir bedel hesaplandı. Bu hesaplanan bedeller de kesin hesaplar değil. İtirazlardan sonra yeniden hesaplamalar yapılacak. Buradaki amaç itiraz edecek vatandaşlar için bir hatırlatmadır. Bu çalışmaların tamamlanması için daha 6 ay süre var. Bu yıl içerisinde hiçbir mükellef katılım payı ödemeyecek. Herhangi bir faiz de işlemeyecek, ilk taksit ödemeleri seneye Nisan ayında başlayacak” diye konuştu.

‘RAKAMLARDA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR’

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 2018 yılında 74 milyon 720 bin TL’ye ihale edilen Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin, ek yapılarla birlikte 137 milyon 670 bin 593 TL’ye çıktığını, toplam maliyetin ise 170 milyon olarak hesaplandığını da açıkladı. Katılım payları için arsaların da dahil edileceği yönünde yeni bir bilgiye ulaştıklarını anlatan Başkan Özdemir, konut, işyeri ve dükkanlardan sonra arsaların da dahil edilmesi için yapılacak yeni hesaplamaların ardından, mükellefler için muhtarlıklara gönderilen bugünkü rakamlarda değişiklik olabileceğine de işaret etti.

KATILIM PAYI HANGİ YERLEŞİM BİRİMLERİNİ KAPSIYOR?

Bu arada Niğde Belediye Başkanlığı tarafından hangi yerleşim birimlerinin katılım payına dahil olacağı ve katılım paylarının nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada sadece ibadethanelerden katılım payı alınmayacağına dikkat çekilerek, Niğde Belediyesi mücavir alanı içerisindeki gayrimenkul sahipleri ile tesisi kullanan Yeşilburç Köyü, Gümüşler Kasabası, Aktaş Kasabası, Güllüce Köyü ile bütün kamu ve tüzel kişilerinden katılım payı alınacağı belirtildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu