SON DAKİKA

Avustralya’da çalışanlara önemli hak

KAYNAKAFP

MESAİ SONRASINDA İLETİŞİMİ REDDETME HAKKI VERİLDİ

Avustralya hükümetinden çalışanları sevindirecek bir adım geldi. Yürürlüğe giren yeni yasaya göre, herhangi bir çalışan mesai saatleri dışında işten gelen telefonları açmak zorunda değil.

Yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor. Yalnızca cevap vermeme hakkı tanıyor.

“Dediğim gibi bu iyi bir şey. İşten geldikten sonra bir noktada telefonu kapatmanız gerekebilir. İş olduğu her gün büyük bir gündür bilirsiniz. Otobüse binersiniz, eve gelirsiniz ve işlerinizi halledersiniz. Patronum beni arayıp bir şey isteyecek diye düşünmek zorunda değilsiniz. Sadece rahatlayabilirsiniz.”

Avustralyada çalışanlara önemli hak

Yasa yürürlüğe girdi ancak, kimi çalışanlar yaptıkları iş nedeni ile bunun çok uygulanabilir olduğunu düşünmüyor.

“HER ÇALIŞAN İÇİN UYGULANABİLİR BİR YASA DEĞİL”

“Açıkçası yasa herkese göre değil. Daha üst düzey şirketlerde çalışıp daha fazla para kazanan insanların daha fazla efor sarf etmesi bekleniyor. Dolayısı ile 7/24 telefondalar, bunu anlayabilirim. Ancak yaşam dengesi için genel olarak iyi bir şey.”

Avustralyada çalışanlara önemli hak

Avustralya’da yürürlüğe geçen yasaya benzer yasalar, Avrupa Birliği’ne bağlı Fransa ve İspanya’da da daha önce hayata geçirilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu