SON DAKİKA

Avrupa İlaç Kurumu, ‘metamizol’ içeren ağrı kesicileri incelemeye aldı

Avrupa İlaç Kurumu, ‘metamizol’ içeren ağrı kesicileri incelemeye aldı
expand

KAYNAK DHA, (Fotoğraf: Temsili)

EMA’dan konuyla ilgili Cuma günü yapılan açıklamada, “EMA, bilinen agranülositoz riskini en aza indirmek için alınan önlemlerin yeterince etkili olmayabileceğine dair endişelerin ardından ağrı kesici metamizol içeren ilaçlarla ilgili bir inceleme başlattı. EMA’nın güvenlik komitesi (PRAC) AB’de farklı ruhsatlı kullanımlarında ruhsatlandırılmış tüm metamizol içeren ilaçlar için agranülositoz riskini ve mevcut risk minimizasyon önlemlerini gözden geçirecektir. Komite, agranülositozun ilaçların fayda-risk dengesi üzerindeki etkisini değerlendirecek ve AB genelinde ruhsatlarının devam ettirilmesi, değiştirilmesi, askıya alınması veya iptal edilmesi konusunda bir tavsiye yayınlayacaktır” denildi.

Avrupa İlaç Kurumu, ‘metamizol’ içeren ağrı kesicileri incelemeye aldı

İLAÇ LİSTESİ YAYIMLANDI

EMA, metamizol içeren ağrı kesicilerin 1920’lerden bu yana Avrupa genelinde kullanıldığını belirterek, ilaçların listesini de paylaştı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Metamizol içeren ilaçlar bir dizi AB ülkesinde ruhsatlandırılmıştır: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İspanya. Finlandiya’da ruhsatlı tek metamizol içeren ilaç geri çekilmektedir. Bir dizi isim altında mevcutturlar: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin, Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum, Spasmalgon ve Tempalgin.”

AGRANÜLASİTOZ NEDİR?

Agranülositoz, vücutta ani ve sık gelişebilen tehlikeli bir lökopeni, akyuvar sayısının azalmasıdır. Agranülositoz, asemptomatik olabileceği gibi ani ateş ve boğaz ağrısı ile de kendini gösterebilir. Herhangi bir organın çok hızlı ilerleyen enfeksiyonu da olabilir. Lökositler eksik olduğundan, mikroskobik organizmalar hızla dolaşım sistemine girebilir ve sayılarını artırarak ölüm nedeni olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu