TÜRKİYE

Ankara’da güvenlik zirvesi: PKK’ya karşı ortak harekat merkezi kurulacak mı?

KAYNAKCNN TÜRK

TÜRKİYE-IRAK GÜVENLİK TOPLANTISI

Türkiye ve Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın dördüncü toplantısı Ankara’da gerçekleştirilecek. Bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, beraberlerindeki heyetlerle Ankara’da bir araya gelecek.

Ankarada güvenlik zirvesi: PKKya karşı ortak harekat merkezi kurulacak mı

ANKARA,PKK’NIN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLMESİNİ BEKLİYOR

Toplantının ana gündem maddesi ise terörle mücadele olacak. Türkiye ve Irak makamları 19 Aralık 2023’te Ankara’da bir görüşme gerçekleştirmiş, Irak PKK’yı yazılı bir metinde ilk defa “ortak tehdit” olarak görmüştü. Geçtiğimiz Mart ayında Bağdat’ta yapılan 3. Güvenlik Zirvesi’nde ise Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nce Irak toprakları için tehdit unsuru olarak belirtilen PKK, “yasaklı örgüt” ilan edilmişti. Ankara, bu kararı memnuniyetle karşılarken, sürecin bir adım öteye taşınmasını istiyor.

Ankarada güvenlik zirvesi: PKKya karşı ortak harekat merkezi kurulacak mı

Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK için Irak’tan beklentinin tamamen “terör örgütü” ilan edilmesi olduğu bildirildi. Bu çerçevede gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Güvenlik Toplantısı’nın dördüncüsünde; iki ülkenin bakanlarının katılımıyla ortak planlama grubunun ilk toplantısı yapılacak.

Ankarada güvenlik zirvesi: PKKya karşı ortak harekat merkezi kurulacak mı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz 22 Nisan’da Irak’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türkiye ile Irak arasında “Stratejik Çerçeve Anlaşması” imzalanmıştı. Toplantıda, imzalanan bu 27 anlaşmanın yürürlük ve uygulama durumları ile ortak daimi komitelerin yaşama geçirilmesine dair süreç gözden geçirilecek. Atılabilecek ilave adımlar ele alınacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu