SAĞLIK

Alternatif Tıp: Yumurtalık Kisti İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Alternatif Tıp: Yumurtalık Kisti İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
expand

KAYNAKCnnturk.com

  Alternatif Tıp: Yumurtalık Kisti İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

 Yumurtalık kistine bitkisel tedavi olarak tedaviler mümkün olsa da mutlaka doktora gidilmesi ve tıbbi tedavilere de başvurulması gerekir. Yumurtalık kisti için bitkisel tedavi yöntemlerinin başında soğan kürü yer alır. Soğan kürü sayesinde yumurtalık kistinin yok edilmesi mümkündür. Fakat doğal çözüm olarak tavsiye edilen bu yöntemin herhangi bilimsel bir yanı yoktur.

 Kaynayan suya ince kabuğu soyulmuş olan soğanı ekleyip beş dakika kaynattıktan sonra süzün ve ılık bir şekilde düzenli olarak tüketin. İyot bakımından zengin gıdaları tüketmek de kist oluşumunun önüne geçer. Eğer mevcutta yumurtalık kistiniz varsa da iyot tüketimini artırarak bu kistlerden kurtulabilirsiniz.

 Daha fazla sebze tüketmek, potasyum bakımından zengin yiyeceklerle beslenmek ve lif açısından zengin besinleri tüketmek de gerekir. Düzenli egzersiz yapmak, gevşeme tekniklerinden faydalanmak ve doğal hormon dengeleyiciler kullanmak da yumurtalık kisti tedavileri arasındadır. 

 Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?

 Folikül kisti: Büyüyen ve gelişen yumurta hücresi zamanı geldiğinde çatlar. Eğer çatlama olmazsa ve yumurta büyümeye devam ederse folikül kisti ortaya çıkar. Daha çok gençlerde karşılaşılan folikül kisti 2-4 cm arasında olur ve genelde adet döneminde atılır.

 Korpus loteum kisti: Yumurtanın olgunlaşıp atıldığı yapıya korpus loteum denir. Progesteron hormonu salgılayan hücrelerden meydana gelir. Normal şartlarda adet sürecinde parçalanması ve atılması gerekmektedir. Eğer atılmazsa içindeki sıvı birikir ve 3-5 cm arasında korpus loteum oluşur. Hormon üreten kistler oldukları için adet düzensizliğine neden olabilir.

 Endometrioma: Rahmin içindeki endometrium yapısı dışarı yumurtalığa taştığı zaman kist oluşur. Yumurtalıklarda kanamayla oluşan bu kist içini dolduran sıvı çikolataya benzediğinden çikolata kisti olarak da bilinmektedir.

 Seröz kistadenom: İçi berrak sıvı dolu ve 5-15 cm büyüklüğünde olabilen iyi huylu kistlerdr. Normalde iyi huylu olsalar da %30’u zamanla kötü huylu kansere dönebilir.

 Dermoid kist: Genelde embriyonel dönemde ve olmaması gereken bir dokunun yumurtalık içinde olması ile dermoid kist oluşur. İçinde kıkırdak, kemik, kil ve diş gibi olmaması gereken dokular olur.

 Müsinöz kistadenom: Yumurtalıklarda olan bu kistlerin büyüklüğü 30 cm’e kadar çıkabilmektedir. İyi huylu kistlerin %25’ini oluştururlar.

 Yumurtalık Kisti Kadınlarda Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

 Yumurtalık kistinin çeşidine göre farklı yaş gruplarında ortaya çıkması mümkündür. Adölesan dönemde yani ergenlik döneminde ya da menopoz döneminde kistlerin oluşması ile karşılaşılır. Genelde ergenlik dönemindeki kistler fonksiyonel kistler olarak bilinirler. Doğuştan olan dermoid kistler ise kendilerini erken yaşta gösterirler.

 Üreme çağında ortaya çıkan seröz kistadenomlar ve çikolata kistleridir. Menopoz döneminde ortaya çıkan kistler genelde kötü huylu olduğundan mutlaka takibi gerçekleştirilmeli ve müdahalesi yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu