AHISKA SÜRGÜNÜNÜN 80. YILI: Türk dünyasının her yerinde anılacak!
ZORUNLU GÖÇÜN ACISI HALA YÜREKLERİ SIZLATIYOR…
Tarihler, 14 Kasım 1944’ü gösteriyordu. Her evin kapısına üç asker dayandı. Bir gece yarısı “Çıkacaksınız” dediler. Çıkmayanları tekmeleyerek, sürükleyerek çıkardılar. Elbiselerini, yataklarını, evlerini, sahip oldukları her şeylerini geride bırakıp bir ay süren yolculuğa çıktılar.
Ahıska Türkleri 80 yıl önce bugün, kapalı yük trenleri içinde Orta Asya’ya sürgüne gönderildiler. Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in emriyle bir gecede vatansız, yurtsuz kaldılar.
Gürcistan’ın Türkiye sınırında yer alan Ahıska, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasındaki savaşın ardından Moskova’ya bırakılmıştı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çarlık sınırları içinde bulunan Gürcistan’a bağlandı. Binlerce Ahıska Türkü, İkinci Dünya Savaşı’nda Ruslar için savaştırıldı. Çatışmalar durduğunda, Karadeniz’de istenmediler.
Tam 86 bin Ahıska Türkü; Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a zorunlu sürgün edildiler. Kapısı olmayan, penceresi olmayan vagonlarda 50 kişi, 70 kişi yolculuk ettiler. Açlık, soğuk ve hastalıklarla sürgün yolu bitmeden 20 bin Ahıska Türkü hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar ise çok ağır şartlar altında yaşadılar. Sovyet yönetimi, Ahıska Türkleri’ni bu defa çalışma kamplarına aldı.
SÜRGÜN, TÜRK DÜNYASININ HER YERİNDE ANILACAK
Şehirlere yerleşmeleri yasaklandı, bulundukları yerlerden ayrılmalarına müsaade edilmedi. Kuralları ihlal edenler, Sibirya’daki kamplara sürüldüler. Zayıflayarak ölenler oldu, ot yiyerek hayatta kalanlar… Zor şartlar yüzünden 30 bin Ahıska Türkü de sürgünde yaşamını yitirdi.
Ahıska’da bugün sadece 20 bin kişi yaşıyor. Bunların arasında ise “az sayıda” Türk bulunuyor. Ahıska Türkleri çoğunlukla, göç etmeye zorlandıkları yerlerde yaşıyor. Dokuz ülkede yaşayan 600 bin insan, geri dönmek için ‘yasal güvence’ bekliyor. Ahıska Türkleri; sürgünün acısını, vatan hasretini hâlâ ‘ilk günkü’ gibi yaşıyor.
Ahıska sürgününün 80’inci yılı; başta Türkiye, Gürcistan ve Kazakistan olmak üzere Türk dünyasının her yerinde anılıyor. İlk etkinlik, Ahlat’ta başladı. “Millî Ağaçlandırma Günü” vesilesi ile bin 300 dekarlık alanda ‘hatıra ormanı’ oluşturuldu.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, anma programı hakkında bilgi verdi, ”Sürgünün 80. yılında, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov Başkanlığında, Türkiye başta olmak üzere; İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir, Kocaeli ve daha değişik şehirlerde olmak üzere; Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Azerbaycan dahil olmak üzere sürgünün 80. yılı anma programı düzenlenecek.” dedi.