SON DAKİKA

Afganistan’da tehlikeli altın işçiliği | Video Haber

KAYNAKCNN TÜRK

Afganistan’da işçiler, eldiven ya da koruyucu maske kullanmadan, çıplak elleriyle Japonya, Hong Kong ya da Dubai’den çöp konteynerlarıyla gelen televizyon, bilgisayar ya da cep telefonlarını parçalarına ayırıyor. Atölyenin dışında zehirli sarı duman mavi gökyüzüne yükseliyor.

–          “Afganlar altın satın alıyor, ondan takı yapıyor ve takıyorlar. İhtiyaç duyduklarında ise geri gelip altınlarını satıyorlar. Afganistan genelinde, özellikle de Kandahar’da, altından başka maddi değeri olan bir şey olmadığını kesin olarak söyleyebilirim”

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden sonra yoksulluğun daha da arttığı Afganistan’da artık tehlikeli iş diye bir şey yok ve çünkü dışarıda açlık var. Pakistan sınırındaki kasabada harabeye dönmüş atölyede elektronikler ayrıştırılarak altın aranıyor. Altın arayışında kullanılan tehlikeli malzemeler, önemli sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

–           “Her şeyi sökmek uzun zaman alıyor. Gerekli makinelerimiz ve fazla ekipmanımız yok. Fazla asidimiz yok, onu da Pakistan’dan getiriyoruz. Bu yüzden altın dışında hiçbir şey çıkaramıyoruz, gümüş bile”

–           “Sektörün büyümesi beklenmiyor. Yeni elektronik cihazlar daha dayanıklı ve altın içermiyorlar. Bu işin daha fazla gelişeceğini düşünmüyorum aksine yok olacak”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu