SON DAKİKA

ABD’den faiz indirimi sinyali: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın adımı ne olur?

KAYNAKCNN TÜRK

MB FAİZ KARARINI 19 EYLÜL’DE VERECEK

ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Powell’ın faiz indirimlerinin zamanının geldiği yönündeki mesajlarının ardından gözler bir kez daha Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi. Peki, Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi gelir mi? Bu sorunu yanıtı, Para Politikası Kurulu toplantılarından çıkacak kararlarda. Ancak verilen bazı mesajlar var.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen enflasyon sunumu raporunda Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun devam edeceğine bir kez daha dikkat çekti. Ancak bir yandan da bunun faiz indirimi olmayacağı anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

KARAHAN: FAİZ İNDİRİMİ İÇİN 2 KOŞUL VAR

Peki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın olası bir faiz indirimi kararırının zamanlaması ne olur? Bunun için enlasyonun seyri önemli. Merkez Bankası özellikle iki kritere bakıyor. O da aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş olması.

MB’NİN YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ NE?

Peki, Merkez Bankası’nın enflasyonun seyri için tahmini ne? 8 Ağustos’ta gerçekleştirilen enflasyon sunumunda yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. 2024 için yüzde 38’te tutuldu. 2025 ve 2026 yıl sonu tahminleri de sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde kaldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu