DÜNYA

ABD Yüksek Mahkemesi’nden Trump kararı

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump kararı
expand

KAYNAKCNN TÜRK

ABD Yüksek Mahkemesi eski Başkan Donald Trump‘ın bazı konularda dokunulmazlığı olduğuna hükmetti. AB Başkanı Joe Biden karara “Bu Amerikan halkına yapılmış korkunç bir kötülük” tepki verdi.

Trump, federal seçimlere müdahale davasında, 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmek için yetkililere baskı yapmak ve 6 Ocak 2021’deki kongre binası ayaklanmasından faydalanmaya çalışmakla suçlanıyor.

Yargıçlar, Trump’ın görevdeyken gerçekleştirdiği resmi eylemleri nedeniyle yargı dokunulmazlığı hakkına sahip olduğuna ancak özel davranışları için dokunulmazlığı bulunmadığına hükmetti.

Karardan memnun olan Trump, sosyal medyasında kararı “Anayasamız ve demokrasimiz için büyük bir kazanım” Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum” sözleriyle yorumladı.

ABD Başkanı Joe Biden ise yüksek mahkeme kararını eleştirdi ve “Bugünkü karar neredeyse, başkanın yapabileceklerinin neredeyse hiçbir sınırının olmadığı anlamına geliyor. Bu temelde tehlikeli bir emsal, çünkü iktidar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüksek mahkeme de dahil olmak üzere, makamın yetkileri artık yasalarla sınırlandırılmayacak, tek sınırlama yalnızca başkan tarafından belirlenecek” ifadelerini kullandı.

Biden, kararı “Amerikan halkına yapılmış korkunç bir kötülük” olarak nitelendirerek “Amerikan halkı yaklaşan seçimlerden önce mahkemelerde bir cevap almayı hak ediyor. Halkın, bu yıl tekrar oy vermeleri istenmeden önce, 6 Ocak’ta ne olduğuna dair cevabı bilmeye hakkı var. Bugünkü karar nedeniyle bu çok düşük bir ihtimal” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu