Kahramanmaraş’ta buruk siftah! ‘Ödemelerimiz var destek bekliyoruz’
AYDIN HASAN/ YAVUZ ÖZDEN- Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin meydana geldiği Kahramanmaraş’taki birbirine paralel olan Trabzon Bulvarı ile Azerbaycan Bulvarı, valilik ve büyükşehir belediyesi binalarının bulunması nedeniyle idari açıdan olduğu kadar depremlerden önce kentin sosyal, ticari ve kültürel açıdan da önemli iki merkeziydi. Çok sayıda binanın yıkıldığı iki bulvar, kriz ve yardım merkezlerinin bu noktada oluşturulması nedeniyle depremden sonra ise felaketin neden olduğu bir kentsel hareketlilik içine girdi. Trabzon Bulvarı’nda bulunan ve Mado markasının doğum yeri olan Yaşar Pastanesi, bulunduğu binadaki hasar nedeniyle kapatılmış durumda. Pastanenin karşısındaki iş merkezleri ise yıkılmış. Azerbaycan Bulvarı’nda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin karşısındaki alanda yıkılan binalar nedeniyle büyük bir boşluk oluştuğu görülüyor.
OHAL SONRASI NE OLUR?
Azerbaycan Bulvarı No: 74- A’daki binanın sol yanı, boydan boya yıkılmış durumda. Binanın ön cephesinde üç dükkan var. Gündem Spor Giyim dükkanının sahibi Niyazi Kar, şunları söyledi:
“Enkazlar kaldırılınca dükkânı açtım. Sol yanımda telefoncu vardı, onun yanında lokanta, biraz ileride bilgisayarcı. Şimdi hiç biri yok. Mülk sahibi özel mühendis getirdi. Hasar tespiti yapıldı. As hasarlı girebilirsiniz denilmiş. Ödemelerimiz var. Toptancılar uzatıyor. Ama OHAL’den sonra ne olur bilmiyoruz. 6000 lira kirası var buranın. Dükkan sahibi geçen ay almadı. Ama bu ay istiyor. Devletten depremzede esnaf olarak destek bekliyoruz.”
‘MÜLK SAHİBİ KİRA İSTİYOR’
Yandaki dükkân Masal Çiçek kapalı. Onun yanındaki telefoncu, aynı zamanda teknik servis hizmeti veren dükkânın sahibi Halit Nacar, depremden sonra ekran kırığı gibi arızalar nedeniyle gelenlerin arttığını söyledi. Nacar, evi ağır hasarlı olduğu için şehrin içinde müstakil bir ev kiralamış. Her gün dükkanını açan Nacar, “Ödemelerimiz var. Bu bina burada durdukça çalışacağız. Mülk sahibi geldi benden kira istedi. Buna çok sinirlendim” diye konuştu.
CAMİDE KALIYOR
Bulvar üzerinde 76 nolu binadaki Medine Et Lokantası faaliyet gösteriyor. “Dükkânı açalı üç gün oldu” diyen lokanta sahibi ve kebap ustası Mahmut Uyunmaz ise şunları anlattı:
“14 personelim vardı benim. Şu anda 4 kişi çalışıyor. Şimdi çok şükür en azından ekmek paramız çıkıyor. Ev orta hasarlı olduğu için hanım ile 2 kızımı Bodrum’a gönderdim. Ben karşıdaki camide barınıyorum. Borç çok ama şu anda isteyen yok. Devlet ödemeleri erteledi.”
VARLIKTAN YOKLUĞA DÜŞTÜK
Bulvardaki bir enkazda kızı ile molozların arasında kalmış giyisileri çıkarmaya çalışırken konuştuğumuz Mehmet Ezgümeç ise durumu şöyle açıkladı: “Burası damadın dükkânıydı. Bütün eşofmanlar enkazın içinde kalmış. Biz depremden sonra Mersin’e tahliye edildik. Orada otelde kalıyorduk. Niğde’ye yurda gönderilince Kahramanmaraş’a geri döndük. Esnaf emeklisiyim. Bu deprem ile varlıktan yokluğa düştük.”