SON DAKİKA

Asgari ücrette beklentiler ne yönde? İşte olası senaryolar…

KAYNAKCNN TÜRK

Asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Peki 2025 asgari ücret ne kadar olacak? Olası senaryolar neler? Mali Müşavir İsmet Çetinkaya CNN TÜRK’te değerlendirdi:

ASGARİ ÜCRET GERÇEKLEŞEN ENFLASYON ÜZERİNDEN Mİ BELİRLENECEK? HEDEFLENEN ENFLASYON ÜZERİNDEN Mİ?

Asgari ücreti belirleyen, Aralık ayında toplanacak olan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu.” Burada işveren sendikaları, işçi sendikaları ve hükümet kanadı bir araya geliyor, bir oranda uzlaşı sağlıyor. Burada gerçekleşen ya da önümüzdeki yıl öngörülen enflasyon oranından ziyade masadaki bileşenler buna karar veriyor. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen enflasyon üzerinden yapıldı. Bu oranda bir artış öngörüyoruz.

Merkez Bankası’nın tahmini ve orta vadeli planda hükümetin belirlemiş olduğu bir enflasyon tahmini var. Merkez Bankası 2024 yılında %38 ila %42 arasında enflasyon tahmin ediyor. 2025 yılında hedef ise %14. 2024 yılında OVP’de, geçtiğimiz aylarda revize edildi ve %41.5’e yükseltildi. 2025’te de %17.5 olarak revize edilmişti. Biz bu oranlar üzerinden bir artış beklersek, örnek vermek gerekirse, Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon tahmini yani gerçekleşen enflasyon üzerinden bir artış olursa (ki zannetmiyorum), 19.970 TL asgari ücret olacak. %25 artış olursa 21.250 TL olacak. %30’luk bir artış olursa 22.100 TL olacak.

Asgari ücrette beklentiler ne yönde İşte olası senaryolar...

HANGİ RAKAMLAR DAHA YAKIN?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da açıklama yaptığı üzere, çalışanın alım gücünü koruyacak ve ekonomik gücü de bozmayacak bir asgari ücret vurgusu yaptı. Benim de burada beklentim, açıkçası %38 ile 23.500 TL’lik bir asgari ücret olacağını düşünüyorum. Bizim öngörümüzün üzerinde bir asgari ücret açıklanırsa %40 olursa 23.800 TL, %50’lik bir artış olursa 25.500 TL olacak. Tabii burada sadece alım gücünü olumlu yönde etkileyen değil, işverenin toplam maliyetini de etkileyecek bu asgari ücret. Şu anda 17.002 TL bir asgari ücret var. Bunun işverene maliyeti 23.500 TL. Benim öngördüğüm şekilde 23.500 TL’lik bir asgari ücret çıkarsa, işverene maliyeti 32.500 TL olacak.

Asgari ücret işçinin minimum maaşını etkilemekle kalmıyor, 82 ayrı kalemi etkiliyor. Vatandaşımızı en çok ilgilendiren konu başlıkları:

İşsizlik maaşı,
Doğum ve askerlik borçlanması,
SGK idari para cezası,
Rapor ödemesi,
SGK teşvikleri artacak,
Bağkur primleri de buna göre artacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu