SON DAKİKA

İsrail’in İran’a misillemesinin şifreleri ne?

KAYNAKCNN TÜRK

İsrail ordusu haftalardır beklenen saldırısını gerçekleştirdi. İran’a yaklaşık 3 dalga halinde saldırdı. Ancak İran ile ABD’nin dolaylı yoldan görüştüğü iddiası, ‘Danışıklı dövüş mü?’ sorusunu akıllara getirdi.

–          “İsrail’in kullandığı bir metafor vardı. Ahtapotun başı ve kolları meselesi yani İran ve vekilleri. Şimdi Suriye’de nereleri vuruyor? İran devri muhafızların olduğu bölgeler, Hizbullah’ın güçlü olduğu bölgeler… Çünkü silah sevkiyatı yapılıyor biliyorsunuz, oradan Lübnan’a bütün buraları hedef alıyor yani gidip Esad yönetiminin bir askeri tesisini vurmuyor”

Birinci dalga saldırılarında İran’ın savunma sistemlerinin hedef alındığı belirtildi. İkinci ve üçüncü dalga saldırılarında füze ve drone üretim tesislerinin vurulduğu kaydedildi.

HEDEF ALINAN NOKTALARI NASIL DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR?

–          “İran’da nereleri vuracak? sorusu gündemdeydi. İlk akla gelen yer; nükleer tesisler ve petrol tesisleri. Şimdi buralar haritada baktığımızda petrol tesisleri, o tarafta şu anda vurulan yerler. Gördüğüm görselde aynı şekilde bu tarafı nükleer testlerde koyarsak arasındaki farkı anlıyoruz”

İRAN’DAN İSRAİL’E BİR YANIT GELİR Mİ?

–          “İran’ın yaptığı açıklamaya baktığımız zaman şunu görüyoruz. Diyorlar ki; bertaraf ettik. Zaten uçakları bizim sınırımızı kullanmadılar. Hava sahamızı kullanmadılar. Eğer uçakla bunları atmışlarsa, bu füzeleri atmışlarsa sınırımızın ötesine attılar”

–          “Hem İsrail’in hem İran iç kamuoyunu yönlendirmek için böyle birtakım show vari operasyonlar yaptığı gerçeği var. Netanyahu burada kendi kamuoyuna bakıp; ‘Biz İran’ı da vurabiliyoruz’ mesajı verebiliyor. İşte ‘Beklenen o büyük İran-İsrail karşılaşması bu mu?’ sorusu gündeme geldiğinde ortaya ‘Hayır bu olmamalı cevabı’ çıkıyor”

SINIRLARDA YAŞANAN SALDIRI DALGASI TÜRKİYE’Yİ ETKİLER Mİ?

–          “Türkiye’ye tehdit birincisi yabancı dış güçlerin tehdit kullanarak Türkiye’yi yumuşak karnından vurup, yıpratmaya, zafiyete uğratmaya çalışması, ki bu beyhude bir çaba. İkincisi de göç dalgası”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu