YAZARLAR

Karadeniz, Akdeniz’i Geçti

Bu sözler Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kurdoğlu’na ait. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre bir sempozyumda konuşan Kurdoğlu “Felaket kapımızın eşiğini aşmış durumda” derken iklim değişikliğinin bunda önemli rol oynadığının altını çizdi.

Tatlı su popülasyonlarında yüzde 85’lik azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Kurdoğlu “Dünya biyolojik çeşitliliğinin yüzde 40’ı tatlı sularda ve biz bunların yüzde 85’ini yok ettik. Örneğin biz HES’lere karşı değiliz, ama ardışık HES’ler yaparak o dere yatağında kuraklığa sebep oluyorsanız tatlı su ekosistemindeki canlılar ortadan kalkıyor ve bu denizdeki planktonlara kadar her şeyi etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’in dönüşüme uğratılmış bir ekosistem olduğunu ifade eden Kurdoğlu “Karaların yüzde 65’i denizlerin ise yüzde 70’i dönüşüme uğramıştır. Aslında Karadeniz’de dönüşüme uğratılmış bir ekosistemdir. Felaket kapımızın eşiğini aşmış durumda” dedi.

Prof. Dr. Oğuz Kurdoğlu Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını belirtti. Kişi başına 1300 metreküp kullanma suyu düştüğünü ifade etti. Kurdoğlu “Türkiye yüzde 80 oranında su stresine girecek ülkeler arasında gösteriliyor. Bitkilerin ve hayvanların üremesini de etkiliyor iklim değişikliği. Biz milli park ve benzeri korunan alanları mutlaka artırmalıyız. Bu alanlar bir ülke için onurdur ve bir ülkenin geleceğine yaptığı yatırımlardan en önemlisidir.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu