YAZARLAR

Elon Musk’tan Inovasyon Haftası

SpaceX in uzay uçuşu testi ve dönüşünde robot kollarla havada yakalanması, otonom robotaksi Cybercab ve Robovan dolmuş projeleri , Tesla’nın Yapay Zeka ile donatılmış Optimus robotları, hepsi birbirinden farklı alanlarda Elon Musk’ı eşsiz kılmaya devam ediyor.  İnovasyon veya yatırım dünyasında “Execution” kavramının açıklamasına yanıt olarak Elon Musk’ı koyabilirsiniz. Bu fikirler hepimizin zihnine geliyor ve beki de yapabileceğimizi düşünüyoruz. Hatta bazılarımızın buna imkânı ve yetkinliği de var ama neden kimse cesaret edemezken, Elon tüm bunları rahatlıkla başarıyor.

Ana sebep elbette fikir değil, bunu nasıl yapabileceğinize olan inanç ve işin sürecini doğru yönetmek her şeyden değerli. Elon bunu harika bir şekilde başarıyor. Onun gözünde muhtemelen imkânsız diye bir şey yok, sadece biraz zaman alıyor.

Kaç SpaceX taşıyıcısı havada infilak etti veya platforma inemeyerek başarısız oldu bir düşünün. Onlarca başarısız denemeye rağmen yine de vazgeçmedi. Yatırımcıları da aynı hizadalar, O’na inandılar ve her projesinde arkasında durmaya devam ediyorlar. Eğer SpaceX ile diğer hedeflerine de ulaşırsa Mars’a seyahat için bir kilometre taşını daha ardında bıraktı diyebiliriz.

Geçen aylarda Berlin’de yakından görme şansına da eriştiğim Tesla Optimus robotu da gelişmiş özellikleriyle geçen hafta görücüye çıktı. Hatta etkinlikte insanların arasına karışan Tesla Optimuslar eğlenceye katılıp davetlilere eşlik ettiler. Ziyaretçilerin kafasında acaba içinde gerçek bir insan mı var şüphelerinin artmasına bile sebep oldular. Evlerimizde ne zaman göreceğiz bilmiyorum ama ilk olarak özel sektördeki şirketlerin kullanımında olacağına eminim. Yapay zekâ ve bir insansı robotu yan yana getirdiğimizde yakın zamanda insan topluluğumuzun bir kısmının kendini boşa çıkmış hissetmesi fazla uzak görünmüyor.  

Sürücüsüz, otonom taksi ve dolmuş projelerinde ise Cybercab ve Robovan farklı özelliklerle öne çıkıyor, artık bu araçlarda direksiyon ve pedal yok, çünkü Elon’a göre artık bunlara ihtiyaç yok. İPhone’dan şarj cihazı çıkmamasına alışamayan topluluğa, direksiyonsuz, gaz ve fren pedalları hatta dikiz aynası olmayan bir araçta seyahat etme fikri nasıl gelecek merak içerisindeyim. Bunu biraz yaşayarak göreceğiz ama eminim elektrikli araçların geleceği de hızlıca buraya evrilecek gibi… Hatta bunun ilk aşamalarını hava taksi veya drone ile ulaşım araçlarında fark etmiştik.

Kullandığımız otomobillerdeki entegrasyonu biraz hızlı göreceğimizi hissediyorum. Yani Cybercab bize şunu vaat ediyor, artık kontrol sizde değil her şey aracınıza emanet. Elon aracınızı kullanmadığınız zamanlarda ise taksiye çıkıp size para kazandırmasına dair fikirleri var.

Bu gayet olası ama bence bundan daha da ileride ulaşımın ücretsiz sunulduğu bir yapı gelmek üzere. Bindiğiniz araçların size reklam göstermesi ve karşılığında ücretsiz ulaşım sunması yeterince olası. Bugün ücretsiz birçok uygulamada bu altyapı zaten var. Maliyetlerin düşmesi sayesinde ulaşımın izlenecek reklamlar ve üyelikler sayesinde ücretsiz sunulması gayet mümkün ve Elon’dan bir sonraki hamle olarak bunu bekliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu