TÜRKİYE

KÜRT GÜÇLER ARASINDA GERİLİM! Savaşın yeni adresi Irak’ın kuzeyi mi?

KAYNAKCNN TÜRK

Fırat Demirkol şu ifadelerle değerlendirdi:

Bölgede kritik bir seçim var. Rekabet üst düzeyde. Talabani ve Barzani arasında da ciddi bir gerilim var. Özellikle Barzani, şu ortamda Talabani’nin ABD ile, PKK, PYD ile yakın hareket ettiğini ve bu anlamda bölgedeki Kürtler açısından hem Türkiye ile ilişkiler açısından bunun bir problem doğuracağını düşünüyor. Bölgede siyasi anlamda iki önemli güç var. Bir Barzani’nin KDP’si, bir de Talabani’nin KYB’si. İkisi de seçim için iddialı şekilde geliyor. Talabani tarafı bu sefer seçimi kazanacaklarını söylüyor. Barzani ise gücünü devam ettireceğini ifade ediyor.

Önemli bir bölge. Bu bölgelerde Türkler de yaşıyor. Türkiye açısından hem bölgenin siyasi durumu hem de sınır güvenliği önemli. Türkiye, PKK’ya yönelik operasyonlarına da devam ediyor. Ciddi anlamda bir tehdit de var. Özellikle bölgesel yönetimden, Türkiye’nin PKK’ya yönelik mücadeleye destek vermesini beklediği biliniyor. PKK’nın bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik Türkiye’nin beklentileri var. Ama şu da bir gerçek ki, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi geçmiş süreçlerde, özellikle Türkiye’ye yakın oldukları dönemde olumlu şekilde karşılıklarını aldılar.

Bölgeye baktığımızda, özellikle Suriye’nin kuzeyinde YPG ve PYD güçlerinin ciddi şekilde İsrail’e yakın hareket ettiğini görüyoruz. ABD, bölgedeki bu güçleri neredeyse bir kara ordusu olarak nitelendiriyor. Kendisinin bölgedeki kara ordusu gibi. Bölgede birbirinden farklı silahlı güçler de var, siyasi güçler de var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu