TÜRKİYE

Daron Acemoğlu kimdir? Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildi

Daron Acemoğlu kimdir Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinsona verildi
expand

KAYNAKCnnturk.com

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu (tam adıyla Kamer Daron Acemoğlu), dünyaca ünlü bir ekonomisttir ve ekonomik büyüme, kalkınma, kurumlar ve siyasal ekonomi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. 3 Eylül 1967’de İstanbul’da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak doğan Acemoğlu, akademik kariyerini Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirmiştir.

Eğitimi ve Kariyeri

Lisans: London School of Economics (LSE) – Ekonomi

Yüksek Lisans ve Doktora: London School of Economics (LSE) ve ardından Yale Üniversitesi

1993 yılında Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) katıldı ve burada profesör olarak çalışmaya başladı. Şu anda MIT’de Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır ve modern iktisat dünyasında en etkili isimlerden biri kabul edilir.

Akademik Çalışmaları ve Kitapları

Acemoğlu, özellikle kurumların ekonomik kalkınmadaki rolünü araştıran çalışmalarıyla tanınır. En bilinen eserlerinden biri, James A. Robinson ile birlikte yazdığı Why Nations Fail (Ulusların Düşüşü) adlı kitaptır. Bu kitapta, ülkelerin zenginlik ya da fakirlik durumlarının büyük ölçüde kurumların kalitesi ve siyasetin etkisiyle belirlendiği anlatılır.

Acemoğlu’nun diğer dikkat çeken çalışmaları:

Kapsayıcı ve dışlayıcı kurumlar teorisi: Ekonomik gelişme için açık, kapsayıcı kurumların önemi üzerinde durur.
Teknolojik değişim ve işgücü piyasaları üzerine araştırmalar yaparak dijitalleşmenin ve yapay zekânın ekonomi üzerindeki etkilerini inceler.

Ödüller ve Etkisi

John Bates Clark Madalyası (2005) – Bu ödül, genellikle Nobel’in habercisi olarak kabul edilir ve 40 yaş altındaki en başarılı Amerikalı ekonomistlere verilir.Daron Acemoğlu, uzun yıllar boyunca Nobel Ekonomi Ödülü için en güçlü adaylar arasında gösterilmiş ve 2024 yılı itibariyle de bu ödülün sahibi olmuştur.

Çalışmaları, siyasetçilerden akademisyenlere, küresel düzeyde birçok kesim için yol gösterici olmuştur. Daron Acemoğlu, Türkiye’den çıkmış en saygın ve etkili akademisyenlerden biri olarak ekonomik teoriye önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu