SON DAKİKA

GÖZLER ALTIN VE BORSADA! Faizde değişim olacak mı? | VİDEO

KAYNAKCNN TÜRK

Ekonomist Muhammet Bayram değerlendirdi;

Faizde değişim olur mu?

Faizde bir değişim öngörmüyoruz. Beklentinin biraz üzerinde gelen son aylık enflasyon var. Yıllık da ilk defa politika faizinin altına düştü. Bununla beraber üretici ve tüketici fiyat endeksinde son 3-4 yılın en düşük değeri. yıl sonu hedeflerimiz var orta vaadeli programda yüzde 41,5, Merkez Bankası’nın üst tavan limitine göre yüzde 42. Bunu tutturabilmesi adına gevşetici para politikasına hemen geçileceğini düşünmüyorum. Ama bununla beraber geçtiğimiz haftalarda ihtiyaç kredisi çekip ödeyemediyseniz ya da kredi kartı borcunuz varsa 60 aya kadar bunları taksitlendirebiliyorsunuz. Büyük bir yenilik. Bu gevşetici para politikası. Vatandaş biraz daha rahatlasın diye.

Bununla beraber Merkez Bankası’nın faiz indiriminde bulunacağını düşünmüyorum. Hatta sene sonu itibarıyla bulunacağını düşünmüyorum. Oradaki faiz indirimimiz sene başında başlayacaktır. Yatırım araçlarımıza bakacak olursak da döviz artık bu sene yatırım aracı olmaktan çıktı. Çünkü doların beklentisi yıl sonu en fazla 36’lar seviyesinde. Euroda 38-39’lar seviyesinde. Bu da enflasyonun çok daha altında bir getiri sunuyor yatırımcılarına.

Altın ve borsada yön ne?

Bir diğeri altın. Bu sene en iyi yatırım aracı olacak diye bahsetmiştik. Altın hem Fed’in faizi indirmesiyle, hem jeopolitik risklerin daha fazla artmasıyla artışını sürdürecektir ve enflasyonu daha fazla kazandıracaktır. Şu anda 3.000’ler seviyesine yakın bir gram altın görüyoruz. Gram altın hem kur etkisinden hem de altının yurt dışı talebinden dolayı artmaya devam edecektir. Borsamızda hızlı bir toparlanma bekliyorum. 10.200’ler seviyesine kadar yükselip geri gelen, 9.000 altına gelen ve şu anda kritik eşiklerde olan bir borsa endeksimiz var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu