SON DAKİKA

Paris Trabzonlular Derneği 10 yıldır mücadele ediyor… Fransa’ya ilk Atatürk büstü!

KAYNAKCNN TÜRK

Paris Trabzonlular Derneği harekete geçti. 26 Ekim tarihinde törenle Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Epinay Sur Seine banliyösüne dikilecek. Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen önce Epinay kentine dikilecek olan büst, Fransa’daki ilk Atatürk büstü olacak.

Lyon, Strasbourg ve Paris’te pek çok kişi ve kuruluş yıllardır bunu denedi, ancak Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumur bunu başaran ilk isim oldu.

–          “Atatürk büstümüz derneğimizin önündeki alana yerleştirilecek. Trabzonlu heykeltraş Suphi Ertuğrul tarafından hazırlanıyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta diplomatik kargo ile Paris’e gelecek. İzni Epinay Sur Seine Belediyesi’nden aldık. Yaklaşık 10 yılın mücadelesi sonunda, 26 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı öncesinde saat 14.00’de açacağız”

Bülent Cumur, projenin kabul edilmesi için 10 yıl boyunca büyük zorlukları aştıklarını anlatıyor.

–          “Atatürk bizim kurucu önderimizdir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim olmazsa olmazımızdır. Dolayısıyla bizim olduğumuz yerde Atatürk’ün olması lazım. Ben burada bunun eksiğini çok gördüm ve bu vesileyle ben Atatürk büstünün açılması için çok mücadele ettim”

Bülent Cumur, Paris yakınlarındaki dernek binasında adeta küçük bir Trabzon yaratmış ve dernek merkezindeki dev Trabzon tablosu önünde projeyi hayata geçirmesinin hikayesinden de bahsetti.

–          “Epinay Belediye Başkanımız Herve Chevreau, 2001 yılından bu yana bağımsız belediye başkanı. Çok iyi bir insan Türkleri sever, türkü dostu. Şu gördüğünüz derneğin binasını 49 yıllığına bize hibe etmiştir. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Atatürk büstüne onay verdi. Dışarıdan bütün baskılara rağmen ‘ben imzamı attım’ dedi. Trabzon’a da geldi ve orada da ‘ben verdim izni’ dedi. Epinay belediye başkanımı geçen hafta Trabzon’a götürdüm. İlk kez Türkiye’ye gidiyor. Kafasındaki Türkiye ve Trabzon imajı tümüyle değişti. Bundan sonra tekrar gideceğiz”

Bülent Cumur’un bundan sonraki hedefi ise, heykelin bulunduğu caddeye ‘Atatürk Caddesi’ adını alabilmek olduğunu söyledi.

–          “İlk defa size söylüyorum. Bu caddeyi Atatürk Caddesi yapmak için artık ne gerekiyorsa canla başla mücadele edeceğiz. İnşallah yapacağız”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu