TÜRKİYE

SON DAKİKA… Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK’te

Hakan Çelik’le Hafta Sonu konu ve konuklarıyla gündem yaratmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merak edilen soruları Hafta Sonu’nda yanıtlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılında neler hedefleniyor? Tartışma yaratan Türkiye yüzyılı marif modeli ile eğitimin geleceği nasıl şekillenecek? Okullarda şiddet ve akran zorbalığı nasıl engellenecek? Öğretmen atamalarında mülakat sonuçları güvenilir mi? Milyonlarca öğrenci-öğretmen ve velileri yakından ilgilendiren çok önemli başlıklar Hafta Sonu’nda değerlendiriliyor.

SON DAKİKA... Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRKte

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklaması şu şekilde;

Çok tartışılıyor bu günlerde. Yeni eğitim öğretim yılı hayırlı olsun. Önce şu konuyu netleştirelim. 45 bine yakın okulumuzda kadrolu temizlik elemanımız mevcut. Kalan okullarda taşeronlar üzerinden hallediyorduk.

“30 BİN TEMİZLİK PERSONELİ ALINACAK”

Taşeronlar kadroya geçtikten sonra sorun başladı. 120 bin personel yarı zamanlı görevlendirildi. Bu projeye iş gücü uyum projesine başvuru çok sınırlı kaldı. 120 bin istihdam alanı oluşturulmasına rağmen yüzde 25’i anca doldurulabildi. Bu talep eksikliklerinden dolayı okullarımızda böyle bir sıkıntı ortaya çıktı. Pazartesi itibarıyla Çarşamba günü 30 bin temizlik personeli alınacak. Gelecek hafta ilave personel ile sorunu çözeceğiz.

Güvenlik konusu biz İçişleri Bakanlığı’yla birlikte yürütüyoruz. Okullardaki risk durumlarına göre valilikler üzerinden yürütüyoruz. Her bir okul risk grubu itibarıyla 65 bin okul tasnif edilmiş durumda. MEB olarak güvenlik bizim alanımız değil. Biz riskleri valiliklerle paylaşıyoruz. Okullarımızın büyük çoğunluğunda güvenlik kamerası işlevsel. 

Biz Ağustos ayında okullarımıza 4 genelge gönderdik. Bir tanesi şiddet olaylarıyla ilgili. Hem İçişleri Bakanlığımız ve Valiliklerimiz bu konuda çok hassas. Bu konuyla ilgili valiliklerimizle toplantı yaptık.

OKULLAR DEPREME HAZIR MI?

2002 sonrasında derslikler deprem mevzuatına uygun inşa edildi. Yıkılanlar 2002 öncesinden. 2002’den önce inşa edilen okullarımızın yüzde 80’ini deprem açısından gözden geçirdik.  2025-2026 eğitim yılında yüzde 10 ilave derslik yapılacak.

“OKUL KAYIT ÜCRETİ YOK”

Okul kayıt ücreti yasal değil. Bizim okullarımızda liselerimizde iki grup öğrencimiz var. 1. sınavla yerleşen öğrenci, 2.’si adrese dayalı kayıt olan. Bir okul müdürünün ben bu öğrenciyi kayıt yapmıyorum deme lüksü yok. İlk ve ortaokullarda yine çocuklarımız elektronik ortamda adreslerine yakın okullara yerleştiriliyorlar. Kayıt hakkı olmayan okullarda veli bunu bir şekilde oraya kaydettirmek için farklı yöntemler deniyor olabilir. Kayıt hakkı olan birini kayıt etmeme gibi bir durum yok. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu