DÜNYA

ABD’den Türkiye’ye kritik ziyaret! Üç önemli başlık masadaydı

KAYNAKHürriyet

MÜSTEŞAR JOHN BASS ANKARA’DA TEMASLARDA BULUNDU

ABD-Türkiye hattında kritik bir ziyaret gerçekleşti. Eski Ankara Büyükelçisi, Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarvekili John Bass, Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Bass’i kabul etti. ABD’li müsteşar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ve
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile de görüştü.

ABDden Türkiyeye kritik ziyaret Üç önemli başlık masadaydı

DAEŞ TEHDİDİ

Temaslarının ardından Hürriyet’e konuşan Bass, görüşmeleri verimli olarak niteledi. Öne çıkan başlıklardan birinin Suriye’de DAEŞ kaynaklı devam eden güvenlik tehdidi olduğunu söyledi. “DAEŞ’in bir daha Türkiye’de veya başka ülkelerde korkunç saldırılar yapmasının önüne geçmek istiyoruz” diyen Bass, “PKK ile YPG ve bazı Suriyeli Kürt gruplar arasındaki ilişkilerin burada bir takım zorluklar oluşturduğunun farkındayız” ifadesini kullandı.

ABDden Türkiyeye kritik ziyaret Üç önemli başlık masadaydı

SURİYE İLE NORMALLEŞMEYE ABD NE DİYOR?

ABD’li müsteşar, Ankara-Şam hattındaki normalleşme sürecini de değerlendirdi. “Suriye’nin Türkiye’nin komşusu olması ve uzun bir sınıra sahip olmanın beraberinde getirdiği bazı zorlukların Şam’daki yetkililerle bir dizi etkileşimi gerektirdiği gerçeğine saygı duyuyoruz. Esad rejimiyle nasıl etkileşime gireceklerine karar vermek her hükümetin sorumluluğunda. Esad rejimiyle gelecekte kurulacak ilişkiler konusunda ne düşündüklerini anladığımızdan emin olmak için Türk hükümetiyle yakın temas halinde kalacağız” diye konuştu.

ABDden Türkiyeye kritik ziyaret Üç önemli başlık masadaydı

İSRAİL’İN KATLETTİĞİ AYŞENUR

İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin çok uzun sürdüğünü belirten Bass, İsrail’in katlettiği Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili “Kalbimiz Eygi’nin ailesiyle birlikte” ifadesini kullandı.

ABDden Türkiyeye kritik ziyaret Üç önemli başlık masadaydı

TÜRKİYE’NİN BRICS’E ÜYELİĞİ

Türkiye’nin BRICS’e üyeliğine de değinen Bass, “Türkiye’nin neden BRICS grubunun en azından bazı üyeleriyle ilişkilerini derinleştirme girişiminde bulunabileceğini anlıyoruz” dedi. Türkiye’nin çok geniş bir yelpazede pek çok ülkeyle güçlü ilişkileri olan, kendine güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu