İş Dünyası Rota Değiştiriyor
İş Dünyası Rota Değiştiriyor
Z kuşağı ile yıldızı pek barışmayan iş dünyasının yöneticileri, ekip oluştururken rotalarını daha deneyimli ve 40 yaş üstü kuşağa mı çeviriyor ? Çalışma modellerindeki değişim, haftada dört gün çalışmak, uzaktan veya hibrid çalışma gibi seçenekler, Z kuşağının olmazsa olmazları arasında. Kurumlar ve önceki kuşak yöneticiler, ise yeni kuşağın beklentileri ve verimliliğine dair düşüncelerinde henüz netleşememiş görünüyorlar. Bu sebeple temel işveren ve çalışan ilişkisinde, iki taraf belirli konularda henüz tam bir denge yakalayamadı. Önceki kuşakların işverene veya kuruma olan aidiyet bağı, işveren beklentilerine uyumlu davranışlar sergilemesi, çoğunlukla zor şartları problem görmeyerek ve duruma karşı çıkmayarak sebat etmesi, iki kuşağın birbirinden ayrışan temel farkları.
Yeni neslin özellikle işverenden iş koşulları konusunda daha fazla beklentide olması işleri biraz zorlaştırıyor. İşverenler yeni kuşağın daha esnek olmayan taleplerle gelmelerinden rahatsız oluyorlar. Yeni kuşağın çabuk sıkılarak aşırı sorumluluk istemeyerek kaçınmaları gibi faktörler İşverenleri tercihlerinde 40 yaş üstü deneyimli çalışanlara doğru yöneltiyor. İş hayatında deneyim, özellikle ülkemiz göz önüne alındığında beklentilerin sınırının aştığı yerlere dahi gidebiliyor. Bunu bazı iş ilanlarına ufakça göz attığınızda hemen fark edebiliyorsunuz. Çalışanlardan sıklıkla her konuya vakıf olması ve her an çalışmaya hazır davranmaları bekleniyor.
Özellikle bu konu son zamanlarda dikkatimi çekiyordu. İş hayatındaki yöneticiler bu kuşak ile doğru bağlar kurabildiler mi? Bence bu konuda tam olarak emin değiller. Yeni nesil Z kuşağı, haliyle fiziki ve dijital, ikili bir dünyada yaşam sürüyor. Sadece fiziksel bir ortamda yaşamıyorlar. Dijital bir yaşamı da beraberinde devam ettiriyorlar. Bunun elbette olumlu ve olumsuz yanları var.
Hayatı neredeyse sosyal medya ile örtüştüren bir kitleye de sahibiz, çoğunlukla gerçek hayattan uzak bir yaşam sürüyorlar. Dünyayı her an izleyebilen ve fırsatların farkında olan bu kuşak, haliyle sınırsız ve özgür bir zihinle yaşamı deneyimliyor ve baskılara tamamen karşı bir duruş sergiliyor. Her yaş gurubu buna önceki nesilleri de dahil edersek, daha iyi bir yaşam ve daha iyi imkanlara erişmek istiyor. İş yaşamı, dünyasal deneyim alanındaki ihtiyaçlarımızı karşılamak için zamanımızı tükettiğimiz ve karşılık beklediğimiz bir alan. Bu alanı hayatın bütünü sanmak gibi bir yanılgıyla yaşıyoruz. Oradaki dengeyi doğru tutturmak da nasıl bir yaşantı ile bu hayatı tamamlayacağınızı belirleyen yegâne faktör.
Z kuşağı bu pencereden baktığı için kesinlikle haklılar fakat hepimizi belki de iş yaşantısında bugün tehdit eden konu; yapay zekâ ile iş modellerinin hızlıca değişecek olması. Yapay zekâ ile teknoloji ve dijital dünyada büyük işten çıkarma dalgası yeniden hareketlendi. İşverenlerin; deneyim ve tecrübeye yönelmeleri veya daha itaatkâr bir çalışma düzeninde olma isteklerine bugün cevap bulabilirler, fakat bu film muhtemelen çok uzun sürmeyecek. İşverenlerin yapay zekâ ile elleri güçlense de gençler için dijital dünya ile sınırların olmamasına dair farkındalıkları finali değiştirebilir. Oturdukları yerden dijital dünyayı kullanarak daha farklı iş modellerine yönelmeleri ve kendilerine alan açmaları mümkün. Onlar adına her zaman bir çıkış yolu olacaktır. Bakalım oyunun galibi kim olacak?