SON DAKİKA

İstanbul’da ev taşıma maliyeti 200 bin liraya yaklaştı!

İstanbulda ev taşıma maliyeti 200 bin liraya yaklaştı
expand

YENİ KİRA: Sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan rapora göre, İstanbul‘da metrekare başına kira bedeli ortalama olarak 233,3 TL seviyesinde. Bu rakam üzerinden hesaplandığında, 3+1 bir daire için ortalama kira bedelinin 25 bin TL olduğu görülüyor. Taşınırken ilk kira peşin ödeneceği için bu miktar, taşınma sırasında yapılacak ilk büyük ödeme olarak dikkat çekiyor.

DEPOZİTO: Yasal olarak ev sahipleri, kiracılarından en fazla üç kira bedeli kadar depozito talep edebilirler. Ancak, piyasada yaygın olarak bir veya iki kira bedeli kadar depozito istenmektedir. İki kira bedeli depozito talep edilmesi durumunda, kiracının 50 bin TL ödeme yapması gerekiyor.

EMLAKÇI KOMİSYONU: Emlakçılar, kiralama hizmeti karşılığında bir kira bedeli + KDV talep ediyorlar. 25 bin TL kira bedeli üzerinden hesaplandığında, emlakçı komisyonu 30 bin TL’ye kadar çıkıyor.

NAKLİYE: Ev, ofis ve eşya taşıma hizmetleri sunan eTaşın’ın güncel verilerine göre, taşınma mesafesine ve evin büyüklüğüne göre nakliye fiyatları değişiyor. Ortalama olarak, 3+1 bir evin yakın ilçeler arasında taşınması 25 bin TL’ye mal oluyor. Mesafe arttıkça bu rakam 30 bin TL’ye kadar yükseliyor.

BOYA-TADİLAT: Bu kira bedeli ile yeni bir eve taşınmak genellikle zor olabiliyor. İkinci el bir eve taşınıldığında ise boya, badana ve ufak tadilatlar için 20-30 bin TL’lik bir bütçe ayırmak gerekiyor. Eğer banyo, mutfak, parke ve kapı değişimi gibi kapsamlı tadilatlar gerekiyorsa, bu masraflar daha da artabiliyor.

EŞYALAR İÇİN DEPO KİRALAMA: Daha küçük bir eve geçenler ya da kentsel dönüşüm nedeniyle geçici bir süreliğine kiraya çıkacak olanlar, eşyalarını depolamak için depo kiralama yoluna gidiyorlar. Peki, bu depolama hizmeti ne kadar bütçe gerektiriyor? PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz’e göre, aylık ortalama depolama ücretleri eşya yoğunluğuna göre değişiklik gösterse de genellikle 5-6 bin TL civarında seyrediyor.

Artemiz, enflasyonun ve artan eşya fiyatlarının etkisiyle kullanıcıların depolama koşulları ve güvenlik konusunda daha dikkatli hale geldiklerini belirtiyor.

Gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN ve Enakliyat tarafından hazırlanan rapora göre, taşınma hareketliliği hızla artıyor. REIDIN – Enakliyat İstanbul Taşınma Endeksi, 2024’ün ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %27,54, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise %17,74 artış gösterdi. Endeks, son iki yıl içindeki en yüksek değerine 2024’ün ikinci çeyreğinde ulaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu